Hlavní obsah

První detaily: Kolik vláda pošle hotelům, hospodám a dalším, které zavřela

Další peníze pro zavřené provozy. Už zítra spustí vláda nové programy, které připravuje ministr dvou resortů Karel Havlíček.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podpůrné programy na pomoc zasaženým podnikatelům spustí vláda zítra. Pro Seznam Zprávy to řekl ministr průmyslu Karel Havlíček. Za podzimní zavření restaurací, kultury i sportu vláda jako kompenzaci vyplatí miliardy korun.

Článek

Lockdown, i když ho lockdownem nenazývá, má ministr za nutný: „Podobně jako další země jsme museli zatáhnout za brzdu. Zbývaly nám hodiny, nebyly to dny. Kdybychom to neudělali, mohli jsme být za 14 dní v kritické situaci,“ říká Havlíček. „Musíme se omluvit. Neseme absolutní odpovědnost. Německo to dělá lépe,“ připustil ministr v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Pořadatelé kulturních akcí budou moct žádat o náhrady v programu Covid Kultura v celkové výši 750 milionů korun. Žadatel dostane maximálně pět milionů.

Pro pořadatele sportovních utkání se zítra spouští Covid Sport s dotací 500 milionů korun. Na tzv. sedačkovném vláda autobusovým dopravcům přispěje jednu miliardu. Zvýhodní kvůli ekologii novější vozy. Zatímco staré autobusy nedostanou skoro nic, nové podle ministra čeká solidní příspěvek.

"Ušlé tržby nenahradíme"

Největší balík kompenzací poputuje restauracím, barům a hotelům.

Půjde zhruba o jednu až tři miliardy, záleží na detailech. O těch ministr Havlíček jedná ještě se zástupci restaurací a hotelů dnes večer. „Pokud všechno dopadne, jak si představujeme, a jedeme na tom nonstop, zítra ty programy vyhlásíme. Nevylučuji, že jeden se posune do čtvrtka,“ upřesnil.

Ušlé tržby stát gastroprovozům platit nehodlá. Pomůže jim ale jako na jaře s nájemným a se mzdami. „Nejspravedlivější je nespekulovat, kdo by co mohl vydělat, ale uhradit všechny náklady. Nájemné a mzdy. To je fér. Řešit ušlé tržby je začarovaná smyčka,“ tvrdí Havlíček.

Nájemné: jeden a půl měsíce

Na nájemné hodlá stát přispívat 50 % celkem tři měsíce. „To je vlastně 1,5 měsíce celého nájemného, to je déle, než budou mít zavřeno. Takhle jsme se dnes domluvili s ministryní financí Alenou Schillerovou. Ještě to musí projít vládou,“ uvedl Havlíček. Na rozdíl od jara, kdy si podnikatel musel nejdřív vyjednat 30% slevu u svého „domácího“, tentokrát do procesu zatažení pronajímatelé nebudou.

V březnu slíbil kabinet Andreje Babiše nalít do ekonomiky 1,2 bilionu na přímé i nepřímé podpoře byznysu. Na té přímé je u podnikatelů podle Havlíčka 200 miliard. Rozdělit je spravedlivě podle něj nešlo: „Zdroje distribuujeme ne zcela spravedlivě. Vždycky přijde nějaký segment, který řekne: Tenhle dostal víc, tenhle míň. Já ale neposlouchám toho, kdo víc křičí.“

Reklama

Doporučované