Hlavní obsah

Zeman otočil, do Číny pojede. Se zprávou vyslal Mynáře

Foto: Profimedia.cz

Kancléř Vratislav Mynář se minulý týden neočekávaně vypravil do Pekingu. Čínskému prezidentovi přivezl „depeši“ od Miloše Zemana. Kvůli cestě do Číny zasažené koronavirem teď musí osvětimanský hoteliér a vlekař strávit dva týdny v karanténě.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, co bylo hlavním důvodem tajné výpravy prezidentova kancléře Vratislava Mynáře do Číny. Přivezl do Pekingu dopis, ve kterém Miloš Zeman obrátil a pekingskému režimu oznámil, že se zúčastní původně odřeknutého summitu v Číně. Informaci potvrdil český ministr zahraničí.

Článek

Pražský hrad tají, co bylo důvodem nečekané výpravy kancléře Vratislava Mynáře do Číny zasažené koronavirem. Dosud se pouze vědělo, že Mynář před týdnem v Pekingu jednal s vicepremiérem Chu Čchun-chuem o české humanitární pomoci.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že Hrad Mynářovi vedle toho svěřil ještě důležitější úkol: doručit čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi dopis od jeho českého protějšku.

V něm Miloš Zeman čínskému mocnáři oznámil, že si vše rozmyslel a přijede na dubnový summit 17+1 zemí střední a východní Evropy a Číny (pokud nebude kvůli koronaviru zrušen, což se ale zatím nepředpokládá). V lednu se přitom Zeman nechal slyšet, že kvůli nesplnění slibu čínských investorů „pustit“ zde miliardy korun do Číny nepojede. Teď se ale celá situace podle zjištění Seznam Zpráv otáčí.

„Ano, mohu potvrdit, že zástupci Kanceláře prezidenta republiky řešili účast prezidenta na summitu 17+1. Podle mých informací pan prezident účast potvrdil,“ řekl Seznam Zprávám ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Pražský hrad výpravu Mynáře, kterého do Číny doprovodil prezidentův poradce Martin Nejedlý a šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík, nekomentuje. Prezident dle zdrojů Seznam Zpráv vyčkává s oficiálním oznámením návštěvy Číny z důvodu, že chce nejdříve zjistit informace o výpravě od kancléře Mynáře. Ten ale kvůli koronaviru zamířil do karantény (stejně jako Tvrdík a Nejedlý), aby případně nešířil nebezpečný virus.

Koronavirová stopka pro Hamáčka

Zemanův obrat spočívá v tom, že pekingští politici se rozhodli, že ukážou před českým prezidentem vlídnou tvář a pokusí se narovnat neutěšenou situaci s čínskými investicemi v Česku. Řešení spočívalo v tom, že čínský vicepremiér pro ekonomiku a zahraniční akvizice se na konci února sejde s českým vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), který měl původně Zemana nahradit na summitu 17+1.

Jenže Hamáček, ministr vnitra, si nemohl kvůli koronaviru dovolit, aby po návratu z Číny zamířil do karantény. Úkol dovézt do Číny Zemanův dopis, doladit detaily ohledně spolupráce v oblasti čínských investic v Česku a slavnostně předat humanitární pomoc Čechů Číňanům nakonec připadl na hradního kancléře Mynáře.

„Chtěli Zemanovi vyjít vstříc a určili jejich vicepremiéra pro ekonomiku a zahraniční investice (má v podřízenosti mimo jiné ministerstvo zahraničního obchodu, které je pro zahraniční ekonomickou spolupráci klíčové), aby se sešel s Hamáčkem a odstranily se Zemanovy výhrady. Proto dostal Hamáček pozvání navštívit Čínu již na konci února, a proto ve výsledku kancléře přijímal vicepremiér Číny. To je level hierarchie nad Mynářovu funkci,“ sdělil Seznam Zprávám zdroj blízký vedení Černínského paláce, který si nepřál být jmenován. Hamáček na dotazy redakce nereagoval.

Mynáře a spol. v Pekingu doprovázel tamní český velvyslanec Vladimír Tomšík. Kvůli obavám z nakažení koronavirem trojice českých cestovatelů přespávala nikoliv na hotelu, ale na české ambasádě. Tomšík na pokusy Seznam Zpráv dovolat se mu nereagoval.

Podle informací Seznam Zpráv by měl Zeman kromě účasti na summitu obdržet i pozvání na oficiální státní návštěvu. „Pro Hrad bylo důležité ověřit si v Číně, že na summit pojedou ze všech zemí prezidenti nebo premiéři. A ano, drtivá většina z nich již potvrdila účast,“ dodal zdroj pod příslibem anonymity.

Vztahy mezi Prahou a Pekingem se v posledních měsících výrazně ochladily. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nejprve vypověděl sesterskou smlouvou s Pekingem, aby následně podepsal partnerství s Tchaj-pejí. V reakci na to přerušila s Prahou styky také Šanghaj. Čína ale kritizovala i plánovanou cestu zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan.

Reklama

Související témata:

Doporučované