Hlavní obsah

První detaily z verdiktu o Babišově střetu zájmů: Musíte vrátit sto procent dotací

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš v emocích prohlásil, že pro něj Evropská komise není autoritou, která smí vykládat české zákony.

Reklama

Česko může stále smlouvat o výši pokuty. Klíčové rozhodnutí už ale nezvrátí.

Článek

Ty dotace, které neměl holding Agrofert dostat, protože tou dobou byl český premiér ve střetu zájmů, musíte vrátit celé. Tak zní podle zjištění serveru Neovlivní.cz jeden ze závěrů konečné auditní zprávy Evropské komise, kterou před pár dny obdržely české úřady.

Neboli řečí úředníků. Na část dotací, které byly vyplaceny Agrofertu, chce Evropská komise uplatnit nejpřísnější, stoprocentní korekci.

„Je tam uvedena stoprocentní korekce kvůli střetu zájmů. Další částky se týkají chybných dotací například pro Lovochemii, lihovarnický podnik Ethanol Energy a Cereu a slavnou inovační linku na toastový chleba Penam,“ uvedl pro Neovlivní.cz zdroj obeznámený s auditem.

V návrhu auditní zprávy z jara tohoto roku se stoprocentní korekce týkala částky 283 milionů korun. V té šlo o dotace z regionálních fondů, které Agrofert dostal přiznané a proplacené po únoru 2017, kdy v Česku vstoupil v platnost přísnější zákon o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš. Tehdy český premiér vložil Agrofert do svěřenských fondů. To ale podle názoru bruselských auditorů nedostačuje.

Celková částka, kterou předběžná zpráva stanovovala jako sumu, již má Česko vrátit do unijní kasy, pak dosáhla 451 milionů korun. Auditoři totiž našli závažná pochybení i v přidělování dotací před únorem 2017.

Jak velkou část se z nich podařilo obhájit českým úřadům, které slovy ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové rozporovaly každou větu, zatím není zřejmé. Ministryně se nyní zaklíná tím, že zprávu nemůže pustit z ruky, protože ji Evropská komise označila jako důvěrnou.

Také není jisté, zda nová zpráva chce zpět 280 milionů korun za střet zájmů. Komise mohla přistoupit minimálně na argument, že Andrej Babiš nebyl mezi květnem a prosincem 2017 v žádné exekutivní funkci. Na nátlak tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky totiž opustil křeslo ministra financí a nahradil jej Ivan Pilný.

Česko nyní může smlouvat o výši „pokuty“, kterou má do Bruselu vrátit. Jak už Seznam Zprávy popsaly, verdikt o tom, že Andrej Babiš je ve střetu zájmu, se českým úřadům zvrátit nepodaří.

„Zpráva je finální a vypořádaná. V této chvíli auditní zprávu převezme jiný útvar Generálního ředitelství pro regionální politiku Evropské komise a ten bude stanovovat konečné korekce. Tedy kolik peněz přesně bude Česko do unijního rozpočtu vracet,“ popsal pro Seznam Zprávy senátor Lukáš Wagenknecht, který dříve řídil auditní sekci na ministerstvu financí.

Podívejte se na předběžnou zprávu auditorů v exkluzivním překladu:

Česko má tedy šanci při jednáních zmírnit rozpočtový dopad, změnit závěr auditu však už nemůže.

Snížení částky, kterou by mělo vrátit do bruselské kasy, může dosáhnout dvěma způsoby. Buď smírčím řízením s Evropskou komisí, nebo se může obrátit přímo na Soudní dvůr Evropské unie. „Pokud by po smírčím řízení verdikt Evropské komise Česko přijalo, což v jiných případech běžně dělá, může v rámci rozpočtového období přesunout peníze, které bude muset vrátit, na jiné projekty a znovu je načerpat. Pokud naopak půjde soudní cestou, budou tyto stamiliony nenávratně ztraceny,“ doplňuje Wagenknecht.

Reklama

Související témata:

Doporučované