Hlavní obsah

První Disneyland v provozu. Čína sleduje pohyb lidí pomocí aplikace

Jediný Disneyland v provozu je ten šanghajský.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

V Šanghaji znovu otevřel Disneyland. Je tak jediný na světě v provozu. Čína se patrně snaží ukázat, že má ustupující koronavirus pod kontrolou. Vstupenky se na dny dopředu vyprodaly už v pátek. Vzchopí se finančně zdrcený Disney?

Článek

Park ve sdíleném vlastnictví čínské státní firmy a amerického mediálního a zábavního konglomerátu spolu s hongkongským zavřely už 25. ledna. V únoru a březnu následovaly ty zbývající ve Spojených státech a Evropě. Teď však atrakce otevřela jako první ze všech čtrnácti Disneylandů na světě, píše server AP News.

„Doufáme, že dnešní znovuotevření poslouží jako vzor i zbytku světa, jako naděje a inspirace všem,“ uvedl při otevírací ceremonii prezident společnosti Shanghai Disney Resort Joe Schott.

Zavírání a otevírání Disneylandů ve světě.

Desítky tisíc lístků za pár minut pryč

Podle agentury Bloomberg se vstupenky na první dny vyprodaly takřka okamžitě. I při zvažovaném omezeném provozu parku to znamená, že se do několika málo minut udaly desítky tisíc lístků při ceně 56 dolarů, tedy asi 1420 korun za vstup ve všední den.

Zájemci neváhali – i přes přísná hygienická omezení – možná i kvůli nuceně snížené denní návštěvnosti. Šanghajský park se denně otevře jen pro třetinu obvyklého počtu lidí. V přesných číslech se jeho kapacita 80 tisíc návštěvníků musela snížit na 24 tisíc, dodává třeba deník New York Times.

Přijatá omezení a opatření.

Měření teploty, nutnost aplikace ke sledování

Počet lidí v parku pomáhá regulovat to, že si vstupenky předem rezervují online. Jejich menší množství umožňuje dodržování patřičných odstupů, samozřejmě doplněných o roušky, ale také pracovníkům usnadňuje důležitější úkoly: u brány se měří teplota a pohyb lidí v parku je sledovaný. Každý návštěvník si totiž povinně musí nainstalovat aplikaci, která to umožňuje, a to i kvůli monitorování kontaktů při potenciální nákaze.

Otevřené jsou v Šanghaji navíc jen atrakce, kde se lidé neshlukují. Disney však může být za omezený provoz vděčný, i když značnou část parku vlastní samotná Čína.

Vlastnické poměry.

Půlka příjmů v parcích a Disney v propadu

Zábavní parky totiž loni tvořily 46 procent příjmů celého konglomerátu. A právě jejich tržby se za čtvrtletí od konce prosince do března propadly zhruba o 1,6 miliardy dolarů. Čistý zisk celého konglomerátu se za stejné období snížil podobně – tedy téměř o 80 procent, jak vyplývá z výsledků hospodaření společnosti Walt Disney.

Pokud se výdělek firmy za poslední kvartál, tedy 460 milionů dolarů, navíc srovná meziročně, je to rozdíl dokonce až 90 procent. Na společnosti se kromě zavřených parků podepsala třeba i přerušená filmová produkce.

Budoucnost?

Disneymu zbývá k otevření a tudíž snad i většímu zotavení ještě 13 parků. Další by podle samotné společnosti mohl být ten největší - na Floridě. Obchody v něm otevírají už 20. května, dodává list South China Morning Post.

Reklama

Doporučované