Hlavní obsah

Dodavatel energií končí. Nový zdroj musel hledat i velký pražský hotel

 

Reklama

O možnost dodávat plyn i elektřinu přišla společnost Česká energie. Její zákazníci si budou muset vybrat nového dodavatele.

Článek

Společnost Česká energie není schopna dodávat svým zákazníkům elektřinu a plyn. Je jedním z prvních menších dodavatelů, které takový konec potkal.

V úterý přišla o distributora elektřiny, ve čtvrtek jí Operátor trhu s energiemi (OTE) pozastavil činnost, protože nebyla schopna dodávat ani plyn.

„Operátor trhu oznamuje, že pozastavuje možnost nominovat, přenášet a přebírat odpovědnost za odchylku a účastnit se vnitrodenního trhu s plynem společnosti Česká energie, z důvodu pozbytí možnosti dodávat plyn,“ vysvětluje stroze OTE na svých stránkách.

Společnosti Česká energie došly podle informací Seznamu peníze. Nejdříve si nemohla dovolit platby firmě ČEZ Distribuce za elektřinu a následně ani za rozvod plynu.

„Česká energie dlouhodobě porušovala smlouvu o distribuční dodávce. A ani jednání nevedla ke zdárnému výsledku. ČEZ Distribuce neměla jinou možnost, než uvědomit OTE,“ uvedl pro Seznam mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Konec České energie potvrdil i mluvčí Energetického regulačního úřadu.

Na trhu se objevují informace, že firma prakticky zkrachovala. Seznamu se ozval ze skrytého čísla člen managementu České energie, který se odmítl představit. Problémy potvrdil, ale není podle něj jisté, jestli firma skutečně skončí nebo ne. „Rozhodne se o tom, až v příštím týdnu. Záleží to na mnoha aspektech,“ tvrdí manažer.

Zákazníky čeká rychlá změna

Česká energie měla zhruba šest a půl tisíce zákazníků - mezi nimi i velký pražský hotel Pyramida, které čekají těžkosti. Na to, aby přešli k jinému dodavateli, mají lhůtu ode dneška do neděle.

„Ze dne na den mohou přejít k jinému dodavateli bez jakýkoliv sankcí,“ vysvětluje mluvčí Energetického regulačního úřadu Vladimír Černý.

Pokud si zákazníci během víkendu nevyberou, převezme je dominantní dodavatel energií v jejich regionu, takzvaný dodavatel poslední instance.

V případě dodávek plynu může jít o společnosti E.ON, Pražskou plynárenskou nebo Innogy, bývalé RWE. „Pokud automaticky přejdou pod dodavatele poslední instance, dozví se od něho klienti informaci o ceně, kterou budou nově platit,“ dodává Černý.

V režimu dodavatele poslední instance zákazníci mohou zůstat půl roku, během této doby si musí sjednat smlouvu s novou společností.

Společnost Česká energie patří do skupiny CE Group Ladislava Drába. Ten v minulosti pomohl zaplatit dluhy po neúspěšné kandidatuře na prezidenta Janu Fischerovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované