Hlavní obsah

První dojmy: Jaký je rozkládací smartphone za šedesát tisíc korun od Huawei

Podívejte se, jak vypadá Huawei Mate X.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V únoru ho Huawei s velkou slávou představil. Ovšem jen z pódia a následně ve vitríně za sklem. Sáhnout se na něj nedalo. Redakce Seznam.cz teď získala možnost krátce otestovat smartphone Huawei Mate X. Tedy telefon s revoluční technologií ohebného displeje.

Článek

Hlavním prvkem telefonu je samozřejmě právě ohýbací nebo chcete-li rozkládací displej. V zavřeném stavu má Mate X displeje dva. Z každé strany jeden, čímž telefon postrádá „záda“ přístroje. Větší, přední displej má úhlopříčku 6,6 palce, menší na zadní straně potom 6,4 palce.

Po rozložení potom vznikne OLED displej o úhlopříčce osm palců. Připodobníme-li Huawei Mate X ke knize, tak se rozkládá „přes hřbet“ a displeje jsou „na obálce“. Je to opačně, než jak ukázal konkurenční Samsung Galaxy Fold, který se otevírá tak, že velký displej je tam, kde má kniha stránky.

K rozevření Mate X slouží speciální tlačítko na straně telefonu. To akci spustí, k dokončení je ale nutné mu pomoci rukou. Otevírání a zavírání samo o sobě je docela plynulé a mechanicky uživatele nic neruší.

Zároveň podobně jako se u běžných telefonů mění vertikální zobrazení displeje na horizontální, u Mate X plynule přechází obraz z malého na velký displej podle toho, v jaké pozici (otevřený nebo zavřený) právě je.

Na první pohled viditelný a zároveň i hmatatelný je ohyb, který se nachází vprostřed velkého displeje. Tedy v místě, kde se obrazovka skládá ze dvou menších částí. Tak tomu alespoň bylo na testovaném kusu, který byl vyroben už v únoru.

Až půjde Mate X do prodeje, neměl by tento ohyb být tak výrazný. I kvůli tomu se prodejní premiéra posunula. „Ohyb chceme vylepšit tak, aby byl méně hmatatelný nebo aby tam vůbec nebyl,“ vysvětluje produktový specialista českého Huawei Martin Pipek.

Právě na problémy s novou technologií ohýbacího displeje už doplatil konkurenční Samsung s modelem Galaxy Fold. Korejská firma musela oddálit ohlášené spuštění prodeje, protože několika recenzentům, kterým telefon poskytla k normálnímu užívání, přestal fungovat.

Například recenzentka The Wall Street Journal Joanna Sternová popsala, že se jí telefon rozbil v momentě, kdy se pokusila sloupnout ochrannou nálepku, která ale v tomto případě není ochrannou nálepkou, ale částí displeje.

Mate X žádnou nálepku na displeji nemá. A firma má důvěru v to, že stěžejní část nového modelu je funkční. „Tento konkrétní telefon testujeme od února, v ruce ho mělo hodně lidí, ohýbali ho z mnoha stran a zkoušeli i lehčí crashtesty. A pořád funguje,“ říká k tomu Pipek.

Huawei ale mezitím celosvětově sužuje jiný problém. Kvůli údajným bezpečnostním hrozbám se firma (kvůli divizi dodávající komponenty pro mobilní sítě) ocitla v nevoli v USA. Dostala se na seznam firem, se kterými americké společnosti nesmějí obchodovat.

I přesto má ale Mate X operační systém Android od amerického Googlu. A podle slov české mluvčí Gabriely Löbel obchodní blokáda vývoj tohoto modelu neovlivnila.

Podobně jako displej se ještě může vyvinout i fotoaparát. Není úplně jisté, zda bude Mate X vybaven (tak jako námi testovaný model) po vzoru modelu P30. Tedy trojitým fotoaparátem Leica s rozlišením 40 Mpx, 16 Mpx a 8 Mpx. Nebo zda nakonec bude mít modernější konfiguraci. Zůstat by pravděpodobně měl procesor Kirin 980.

Ohebná konstrukce nabízí ze stran fotoaparátu ještě jednu nezvyklou věc. Ve složeném stavu se tři objektivy nachází po levé straně menšího z displejů. Kdo si rád fotí nebo natáčí selfie, má tak k dispozici nikoli sekundární, ale hned primární kameru.

Telefon je kvůli své konstrukci větší, tlustší a těžší, než je dnes u novinek zvykem. Váží 295 gramů. Pro srovnání: iPhone XS Max s úhlopříčkou 6,5 palce váží jen 208 gramů.

Vzhledem k tomu, že na testování a natáčení byla vyhrazena jen půlhodina, nešlo samozřejmě zjistit, jak si s dvěma malými a jedním velkým displejem poradí baterie. Ta má kapacitu 4 500 mAh a produktový specialista českého Huawei Martin Pipek tvrdí, že mu vydrží v provozu průměrně celý den.

Pokud se vybije dříve, je v záloze 55wattová nabíječka, která má podle údajů výrobce doplnit energii z nuly na 85 % za půl hodiny.

Původně měl jít Huawei Mate X do prodeje v polovině roku. Nedávno ale firma posunula termín na září. „Kdy se začne prodávat i v Česku, zatím nevíme, bude to asi o chviličku později,“ dodává mluvčí Huawei Česká republika Gabriela Löbel.

Telefon nebude vyčnívat jen konstrukcí, ale i cenou. V přepočtu by měl být k mání za 57 až 60 tisíc korun. Bude tak pravděpodobně nejdražším sériově vyráběným smartphonem na trhu.

Reklama

Doporučované