Hlavní obsah

První dopady brexitu: Britský import výrazně klesl. Pocítily to i české firmy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Velká Británie hlásí nejhorší čísla k vývozu/dovozu do země. Vše je způsobeno vlivem nových brexitových obchodních podmínek. Je tu ale ještě další strašák, který komplikuje vývoz českým firmám – britský lockdown a covid.

Článek

Vývoz z Británie do Evropské unie v lednu klesl o 40,7 procenta, dovoz unijního zboží do Británie se pak snížil o 28,8 procenta. Podle britského statistického úřadu ONS je to nejprudší měsíční pokles od doby, kdy se tyto údaje začaly v lednu 1997 zaznamenávat. Úřad rovněž uvedl, že britská ekonomika za leden klesla o 2,9 procenta, což je ale slabší pokles, než se čekalo.

Leden byl první měsíc, kdy vstoupily v platnost nové obchodní vztahy zavedené po definitivním odchodu Británie z unijního trhu. Statistický úřad zároveň uvedl, že kromě konce přechodného období, kdy ještě platily staré smlouvy s EU, je na vině také třetí uzávěra ekonomiky zavedená kvůli pandemii.

Nové obchodní podmínky spojené s brexitem nemají negativní vliv jen na Velkou Británii jako takovou, odnáší to totiž i vývozci v Česku.

Jedním z příkladů je třebíčský výrobce zařízení pro elektrárny Mico.

„Pro nás byl problém zajistit hlavně potvrzení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Tím, že je nově Velká Británie brána jako třetí země mimo Evropskou unii, dalo se čekat nějaké zpoždění. V reálu to ale nakonec nebyl takový problém, hlavně proto, že u našich produktů, které jsou nadrozměrných velikostí, se doprava chystá už několik měsíců dopředu a tak víme, do čeho jdeme,“ říká spolumajitel a jednatel firmy Mico Jiří Denner.

V prvních týdnech se pro firmu zdálo jako problém nové papírování, na které dříve nebyla zvyklá. Jak ale tvrdí sám šéf, na novou agendu si už podnik zvyknul.

Složitější je vyvážet zboží dvojího užití

Větší problém je u zboží dvojího užití, které se dá použít například k výrobě jaderných prvků. Takové zboží už podléhá jiným pravidlům a celý proces je ve finále mnohem zdlouhavější, odhadem se celková doba protáhne na dva až tři měsíce, tvrdí Jiří Denner.

Je to příklad jedné z dalších firem ve skupině, společnosti Dawell, která vyváží do Británie indukční ohřevy. „V prvním měsíci po přijetí nových brexitových obchodních podmínek se nepodařilo vyvézt téměř vůbec nic. I dnes ale vnímáme zpoždění na hranicích. Změnu vnímáme i u vývozu v cenách. Automaticky narostla minimálně o deset procent, což se odrazilo nejen u distributorů, ale hlavně u koncových zákazníků,“ dodává Jiří Denner, šéf společnosti.

Covid na náladě nepřidá

Vývozu kromě složitých obchodních podmínek nenahrává ani pandemie koronaviru a britská opatření proti jeho šíření. Ta významně zasáhla do exportu českého výrobce piva Budějovickému Budvaru.

„Kvůli očekávanému brexitu jsme se na první měsíce letošního roku na britském trhu předzásobili. Vlivem koronaviru ale nevyvážíme na britský trh v tuto chvíli žádné tankové pivo a prodeje sudového piva jsou významně, vlivem tamního lockdownu, redukovány. Nicméně, prodeje na britském trhu nám v rámci možností fungují, ale zejména baleného piva,“ říká Renata Pánková, ředitelka exportu národního pivovaru Budějovický Budvar.

Británie v Česku tratí

Ani firmám původem z Velké Británie se vlivem brexitových podmínek na tuzemském trhu nedaří. Příkladem za všechny může být nedávné uzavření veškerých poboček s potravinami značky Marks & Spencer.

Podle informací, které vyplynuly z komunikace redakce SZ Byznys a vedení českých poboček Marks & Spencer, se britskému řetězci v současné epidemické situaci nevyplatí udržovat otevřené prodejny.

Vzhledem k aktuálním opatřením totiž řetězec, který se primárně zaměřuje na prodej textilu, smí provozovat pouze své obchody s potravinami. Prodejny z velké části sídlí hlavně v pražských obchodních centrech, ve kterých je v současné době malá koncentrace zákazníků.

Uzavření však zásadně souvisí také s obchodní dohodou mezi Velkou Británií a Evropskou unií v rámci brexitových jednání.

Řetězec už na začátku nového roku začal informovat o problémech s dodávkami zboží do zahraničních provozoven a varoval, že dohoda o uspořádání vztahů mezi Británií a Evropskou unií bude mít výrazný dopad na prodej v jeho obchodech v EU, protože další papírování způsobuje zpoždění dodávek. Za zranitelné přitom podnik označil své obchody kromě Česka také v Irsku a Francii.

V odvětví potravin je největší problém s dovozem chlazených a čerstvých potravin, na které se vztahuje krátká spotřební lhůta, která v rámci zdlouhavých celních procesů ohrožuje samotné výrobky. Mohlo by se tak snadno stát, že než se potravina dostane vůbec do regálu české pobočky, její lhůta spotřeby by mohla být po expiraci.

+1

Pokles HDP o 2,9 %

Kromě nejhorších výsledků dovozu a vývozu ONS eviduje také za leden pokles průmyslové výroby o 1,5 procenta. Analytici odhadovali, že ve srovnání s prosincem, kdy se o dvě procenta zvýšila, nyní klesne pouze o procento. Meziročně se průmyslová produkce snížila o 4,9 procenta.

Statistický úřad v pátek také zveřejnil údaje o lednovém výkonu celé ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) se v lednu ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 2,9 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali propad o 4,9 procenta.

Ve srovnání se stavem před začátkem pandemie je objem britské ekonomiky o devět procent menší. Britská centrální banka odhaduje, že HDP v prvním čtvrtletí klesne o čtyři procenta.

Reklama

Doporučované