Hlavní obsah

První dopady sucha. Obec zakázala mytí aut a napouštění bazénů

Foto: Seznam Zprávy

Za mytí auta vodou z veřejného vodovodu hrozí pokuta až padesát tisíc.

Reklama

Na úřední desce středočeské obce Lešany se objevila nová veřejná vyhláška s všeříkajícím názvem: „Dočasné omezení užívání pitné vody z vodovodu pro veřejnou potřebu.“ Důvod je zřejmý – sucho.

Článek

Vyhláška začne ve vsi na Benešovsku platit 1. května a skončí 30. září.

Jak vyplývá z vyhlášky, kvůli sílícímu suchu a nedostatku pitné vody obec zakáže lidem napouštění a dopouštění bazénů a akumulačních nádrží, zalévání pozemků, mytí automobilů, dopouštění vlastních studní. „Vodu z veřejného vodovodu lze užívat pouze pro osobní potřebu k pitným a hygienickým účelům,“ káže vyhláška.

Obsahuje i zdůvodnění: „Vlivem sucha řešila obec Lešany i v předchozích letech nedostatek v zásobování pitnou vodou dovozem cisternou, což je však dlouhodobě ekonomicky neúnosné. Proto obec investovala do rozšíření a navýšení kapacity vodních zdrojů. I přes veškerá přijatá opatření je kapacita vodních zdrojů vlivem sucha zejména v letních měsících nedostatečná.“

Za porušení nařízení hrozí pokuta až 50 000 korun.

K podobnému opatření obec s 800 obyvateli přistoupila už loni od července do konce září, přiměla ji k tomu nezodpovědnost některých lidí. „Občany ve spotřebě vody nijak neomezujeme, ale nechceme, aby si napouštěli bazény a zbytečně vodou plýtvali. Dnes si každý může zaplatit dovoz vody do bazénu,“ uvedl starosta František Ludvík (nez.).

Šetření s vodou je podle něj v Lešanech nutné. Před 15 lety v době výstavby vodovodu bylo v obci trvale hlášeno 500 lidí. Od té doby se Lešany rozrostly o dalších 300 obyvatel, k veřejnému vodovodu je podle starosty připojeno 80 procent domácností. Zatímco ještě před sedmi lety obec získávala z tehdejších čtyř vrtů 100 metrů krychlových vody denně, což byl dvojnásobek denní potřeby, nynějších sedm vrtů vydá jen 45 metrů krychlových. „Během sedmi let vydatnost vrtů hodně poklesla,“ řekl starosta.

Sucho bude letos zřejmě kruté.

Lešany podle něj doplácejí na to, že leží ve srážkovém stínu. „V roce 2017 a 2018 jsme byli nuceni vodu dovážet a dovoz vody nás vyšel na spoustu peněz,“ uvedl Ludvík. Jenom za půl sezony od dubna do konce srpna, než se situace zlepšila, za to obec zaplatila 1,5 milionu korun. I nyní je nutné vodu do vodárny jednou týdně dovážet.

Obec již oslovila firmu, která překontroluje a vyčistí všechny vrty, a jedná o možném připojení na posázavský vodovod v Krhanicích. Vodu by mohla získat také z plánovaného přivaděče v koridoru budoucí dálnice D3, musela by však ještě řadu let čekat.

Reklama

Doporučované