Hlavní obsah

První dovolená bez roamingu. EU se shodla na sazbách, operátoři se zlobí

Zákazníci od 15. června nebudou muset platit poplatky za roaming.

 

Reklama

Češi budou moci z letních prázdnin v zahraničí poprvé volat a smskovat za stejné ceny jako doma.

Článek

Od poloviny letošního června už telefonní operátoři nebudou smět svým zákazníkům účtovat roamingové poplatky za dovolenkové telefonování či surfování na internetu.

Poplatky se už několikrát snižovaly, zástupci členských zemí Evropské unie, Evropského parlamentu a Evropské komise se nyní ale shodli na celkovém ukončení roamingu v Unii. Dohodu vyjednávačů ještě musí formálně potvrdit členské země a europarlament.

Rozlučte se s roamingovými poplatky (alespoň v EU).

Pro zákazníky to znamená, že jim operátoři už nebudou účtovat zvláštní poplatky, sazby za telefonní služby budou stejné jako ty vnitrostátní.

Nová dohoda určuje strop plateb, které si mezi sebou účtují jednotliví národní operátoři.

Stropy pro vzájemné platby mezi operátory:

  • Minuta volání - max 0,032 eura (0,86 Kč)
  • Textová zpráva - max 0,01 eura (0,27 Kč)
  • 1 GB dat - max 7,7 eura (208 Kč)

Maximální platby za data se budou v následujících pěti letech dále snižovat až na 2,5 eura (68 Kč) za 1 GB od ledna 2022.

Podle operátorů se roamingová regulace přenesla prakticky výhradně na úroveň politických debat, které nerespektují ani jednotlivá doporučení národních regulátorů, a dokonce ani doporučení evropského regulátora BEREC.

Jak se změní platby za používání telefonu v zahraničí

„Dosavadní návrhy týkající se cenových stropů považujeme obecně za nepřiměřené, neboť nezaručí pokrytí všech velkoobchodních nákladů, které jsou spojené s roamingem. Při nízké úrovni velkoobchodních poplatků v kombinaci s modelem ‚roam like at home' a zcela nedostačující politikou přiměřeného užívání se navíc reálně otevírá riziko permanentně roamujících SIM karet. Na tuto skutečnost operátoři marně upozorňovali od samého začátku," řekla ČTK mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Reklama

Související témata:

Doporučované