Hlavní obsah

První dřevěný satelit poletí do kosmu. Prošel testem

Podívejte se na první dřevěný satelit, který poletí do kosmu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Do vesmíru poletí vůbec první dřevěný satelit, před pár dny prošel úspěšně testem. Není však jen tak z ledajakého dřeva a ačkoli je to drobek, vynese do kosmu i várku vědeckých nástrojů včetně těch od kosmické agentury v Evropě.

Článek

Heuréka!

Finské vědecké centrum s tímto jménem zkušebně poslalo do stratosféry prototyp satelitu s pouzdrem kompletně vyrobeným z dřevěné překližky. Hrana malé krychlové sondy WISA Woodsat měří 10 centimetrů a celá družice váží asi jeden kilogram.

I při tak kapesních rozměrech nese několik vědeckých nástrojů včetně senzoru z dílny Evropské vesmírné agentury (ESA).

Obíhat má 100 kilometrů a víc nad ISS

Do výšky více než 30 kilometrů vynesl o víkendu dřevěnou družici až na tři hodiny atmosférický balon, a to kvůli otestování kamery a komunikačního vybavení. Ještě koncem letošního roku by však měla každých 90 minut obíhat Zemi ve výšce od 500 do 550 kilometrů, tedy ještě o 100 kilometrů výš než Mezinárodní vesmírná stanice (ISS).

„Takže tohle je náš satelit, takhle malý je i ve skutečnosti. Celou myšlenkou těchto CubeSats je, že opravdu mohou být tak malé, a tady dovnitř se vejde vše potřebné,“ popisuje družici ve svých rukou produktový manažer Jari Mäkinen při videokonferenci, kterou lze vidět v úvodním videu tohoto článku.

Satelit se selfie tyčí

„Jeho elektroniku můžete vidět zde, ačkoli toto není finální verze, ale vzhled je autentický. Tohle je prototyp, pomocí kterého chceme najít nejlepší možný způsob, jak vyrábět dřevěné součástky, hlavně i kvůli této selfie tyči a tak dále,“ vtipkuje zástupce firmy stojící za satelitem.

Selfie tyč však satelit skutečně má a vedle hliníkových kolejnic nezbytných pro vypuštění do vesmíru je jedinou jeho kovovou částí. Ponese jednu ze dvou kamer sledujících proměny družice po vystavení vakuu a solárnímu záření, jejich povrch by měl totiž na přímém slunečnímu svitu postupně tmavnout.

Levnější, udržitelnější. Přelom udělá možná i 3D tisk

Otestovat dřevo v kosmu jako levný, ale i obnovitelný materiál napadlo finskou firmu Arctic Astronautics.

O výrobu a zušlechtění překližky se postaral jeden z největších jejích výrobců na světě UPM Plywood. Dřevo prošlo sušením v termální vakuové komoře, následně dostalo speciální ochrannou vrstvu z oxidu hlinitého, která by měla bránit korozi z postupně se uvolňujícího a rozkládajícího se kyslíku.

A start-up Huld dodal unikátní vodivé plasty z 3D tiskárny, jejichž přelomové využití ve vesmíru se rovněž testuje.

Napájení dřevěného satelitu zajistí devět malých solárních panelů, které budou pohánět i drobný radiový vysílač LoRa. Ten bude vysílat obrázky, které si bude moci stáhnout každý majitel stanice v ceně 10 eur, tedy 255 korun.

Právě dostupnost signálu z orbity i pro amatérské přijímače je kromě testování překližky coby materiálu nahrazujícího konstrukce z „fosilních surovin“ také předmětem zkoumání.

Odpovědi na všechny otázky začnou podniky včetně Evropské vesmírné agentury, která projekt jako „skutečné vědecké a technologické úsilí“ podporuje, sbírat od konce tohoto roku.

Satelit vynese na polární orbitu raketa Electron společnosti Rocket Lab, a to z jejího komerčního kosmodromu Mahia Peninsula na Novém Zélandu.

Reklama

Doporučované