Hlavní obsah

První fotky unikátního korálového útesu. Narostl v ústí Amazonky

Organizace Greenpeace zveřejnila první snímky unikátního korálového útesu v ústí řeky Amazonky.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Zabírá plochu 9,5 tisíce kilometrů čtverečních a podle Greenpeace je v ohrožení.

Článek

Ekologičtí aktivisté z Greenpeace zveřejnili první fotky unikátního amazonského korálového útesu, objeveného v dubnu minulého roku. Zabírá plochu 9,5 tisíce kilometrů čtverečních a dlouhý je téměř tisíc kilometrů. Nachází se v místě, kde se Amazonka vlévá do Atlantského oceánu.

Výjimečný korálový útes je ale v ohrožení. Zhruba osm kilometrů od něj totiž chtějí začít dvě společnosti průzkum mořského dna kvůli těžbě ropy. Podle Greenpeace je to ale pro korály a další vodní živočichy příliš riskantní, při průzkumu může dojít k úniku ropy.

Útes leží až ve 120metrové hloubce a viditelnost je v těchto vodách špatná. Aktivisté z Greenpeace teď útvar dokumentují a snaží se zabránit vydání povolení k průzkumným vrtům. Brazilská vláda už ale proces schvalování zahájila a společnosti pouze čekají na povolení.

Podle ochránců přírody je útes důležitý z mnoha důvodů. Vědce překvapilo, že byl objeven v tak nepříznivých podmínkách. Má zřejmě jedinečné schopnosti při využívání minimálního světla ke svému růstu.

Odborníci také doufají, že jeho prozkoumání povede k lepšímu poznání schopností nových druhů korálů. Jeho zachování může být i přínosem pro rybolov v amazonské pobřežní oblasti.

Reklama

Doporučované