Hlavní obsah

První ikonická „kniha“ PPF bez Kellnera. I když trochu s ním

Foto: PPF - výroční zpráva

Záběr na stránku výroční zprávy PPF, na níž Renáta Kellnerová vzpomíná na svého tragicky zesnulého muže.

Reklama

Skupina vydala tradiční výroční zprávu. Osobní vzpomínku přidala i Renáta Kellnerová. Úvodní slovo místo zesnulého miliardáře prvně sepsal Ladislav Bartoníček.

Článek

„Petr celý svůj dospělý život věnoval rozvoji PPF. Celý svůj život spěchal, zkoumal, vzdělával se. Byl ohromnou silou, která dokázala inspirovat. Dával si cíle a výzvy, které jiní považovali za nemožné. Hledal rovnováhu mezi svobodou, rizikem a odpovědností a ve víru toho všeho se dokázal zastavit a udělat si čas na rodinu, na mě, na naše děti,“ píše hned v úvodu tradiční výroční zprávy skupiny PPF Renáta Kellnerová, manželka na jaře tragicky zesnulého miliardáře Petra Kellnera.

K dosud nezveřejněné fotce svého muže na motorce pak připsala dáma, která nyní ovládá rodinné podíly dosahující bezmála 99 procent multimiliardového impéria, i obligátní „Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál“.

Úvodní slovo, které v posledních letech využíval Petr Kellner k poodhalení svých názorů, sepsal prvně Ladislav Bartoníček. Dlouholetý souputník Petra Kellnera, minoritní akcionář PPF a hlavně muž, jenž byl hned po miliardářově smrti na Aljašce pověřen řízením skupiny.

I on se vrací k zesnulému šéfovi. „Petrův způsob myšlení a přístup k byznysu jsou hluboko v kořenech PPF. Budeme proto naplňovat jeho odkaz a realizovat myšlenky a plány budoucího rozvoje Skupiny, které on bohužel nedostal možnost dotáhnout do konce. Pro Skupinu bezesporu představuje rok 2021 jistý předěl, konec jedné etapy,“ píše mimo jiné.

A pak už se věnuje „byznysu jako obvykle“. Popisuje pandemický rok 2020, který prvně pro PPF znamenal hospodářskou ztrátu.

„Je to poprvé, kdy se naše hospodaření propadlo do celoroční ztráty. Ta dosáhla 291 milionů eur, proti čistému zisku více než miliardy eur v roce 2019. Největší podíl na ztrátě má Home Credit, jehož výsledky dramaticky ovlivnila covidová pandemie a celosvětové zpomalení ekonomik. Naopak našim telekomunikačním firmám (Telenor CEE, O2 a CETIN) se i v této těžké době dařilo,“ uvádí Bartoníček známá fakta. Výsledky hospodaření, které ikonická výroční zpráva jen halí do hezčího kabátu, totiž PPF vydává tradičně v květnu.

Mimochodem, ikonická proto, že v ní vždy byla nová fotka jinak se focení a veřejnosti vyhýbajícího Petra Kellnera.

Podobně jako Kellner i Bartoníček využil úvodní slovo k tomu, aby dal nahlédnout přece jen trochu do světonázoru PPF. Kellner v minulosti zdůrazňoval konzervativní hodnoty a svobodu jedince. V tom Bartoníček navazuje:

„V PPF si dnes silně uvědomujeme, že covid změnil a ještě změní svět, jak jsme jej poslední desetiletí znali. A to nejen ten pracovní. Nepůjde jen o větší digitalizaci, práci na dálku nebo rozvoj e-commerce. Bohužel sledujeme, že i v rámci boje s pandemií dál ubývá svobody a přibývá regulace, že mezi lidmi i státy roste napětí a neporozumění. Vidíme ale i to, jak nepředvídatelná krize dokáže ve společnosti odhalit občanskou energii, skutečnou schopnost vést a semknout se. Také jsme všichni dostali lekci, že lidstvo není všemocné.“

Reklama

Doporučované