Hlavní obsah

První jasná zpráva voleb: Volit politiky do krajů a Senátu Čechy nebaví

 

Reklama

Volby do krajských zastupitelstev tradičně vzbudí nejmenší zájem voličů.

Článek

Vypadalo to, že účast v letošních senátních a krajských volbách bude rekordně nízká a překoná dosud nejslabší volby z roku 2004 (přišlo 29,62 procenta), ale nakonec se voliči vypjali k aspoň průměrnému zájmu.

Do volebních místností jich nakonec dorazilo 34,57 procenta, což v historii pěti krajských voleb znamená výsledek přesně uprostřed.

Pro srovnání - v posledních komunálnch volbách přišlo volit přes 44 procent voličů, účast ve sněmovních volbách se pohybuje zpravidla nad 60 procenty, i když při těch posledních v roce 2013 volební účast na tuto hranici sice těsně, ale nedosáhla.

Na několika místech republiky tak aspoň pomohlo, že se tu společně s volbami konala také místní referenda.

Například obyvatelé Protivanova na Prostějovsku rozhodovali, zda na kopci za obcí budou postaveny další větrné elektrárny. „Zatím přišlo volit zhruba 360 voličů, což odpovídá volební účasti necelých 45 procent," řekl krátce před sobotní třináctou hodinou agentuře ČTK člen volební komise v Protivanově.

V Praze, kde se pouze ve třech obvodech konaly senátní volby, volební účast překonala hodinu před ukončením voleb 20 procent. V Praze 10 pak dosáhla 29 procent, v městské části Praha 11 to bylo zhruba 25 procent, stejně jako na Praze 6. Problémy nezaznamenala žádná z radnic. Ve středních Čechách se volební účast pohybovala většinou kolem 30 procent.

Účast kolem 30 procent hlásila hodinu před uzavřením volebních místností Vysočina. „Víc voličů chodilo po ránu, kolem poledne už přicházeli jenom jednotlivci," řekla ČTK členka volební komise v jihlavském Domě filharmonie. Ale například v jedné z nejmenších obcí v ČR, ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku s 15 zapsanými voliči, jich odvolilo do 13:00 jedenáct, čímž volební účast přesáhla 73 procent. „A to ještě tři voliči určitě přijdou," řekl ČTK starosta František Plášil.

Odhadem 30 procent voličů přišlo do volebních místností v Moravskoslezském kraji, volby nenarušil žádný závažný incident. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Nízká účast zůstává i v Karlovarském kraji, který tradičně patří v tomto ohledu k posledním. V menších obcích přišlo odvolit kolem 30 procent lidí, větší města ale v účasti zaostávají.

V Libereckém kraji se účast pohybuje většinou od 30 do 40 procent. Podle průzkumu ČTK řada lidí na Liberecku volila jen do krajského zastupitelstva a senátora volit odmítla. Třeba na jednom z okrsků na Králově háji v Liberci přišlo přes 40 procent zapsaných voličů, desetina z nich ale do Senátu nevolila. Podobné to bylo i v Plzeňském kraji, kde se účast pohybovala kolem třetiny. Podle členky volební komise někteří lidé hlasovali jen v krajských volbách a do Senátu volit nechtěli.

V Jihomoravském kraji byla ke 13:00 volební účast 33,24 procenta. Přes 40 procent se přehoupla v Brně, kam přišlo už 41,54 procenta voličů, vysokou účast 40,70 procenta měly i Židlochovice na Brněnsku. Naopak nízkou účast hlásí Hrušovany nad Jevišovkou na Znojemsku, kam přišlo odevzdat hlas jen 23,35 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Doporučované