Hlavní obsah

Dosud neznámá oběť sopečné tragédie. Bylo jí 21 a chtěla být veterinářkou

Foto: Pixabay.com/Julius_Silver

Policie se od pátku snaží vyprostit všechny oběti neštěstí na ostrově White Island.

Reklama

Po neštěstí na ostrově White Island u Nového Zélandu úřady vydávají první jména obětí, o jejichž úmrtí neinformovali příbuzní anebo svědkové.

Článek

Novozélandská policie zveřejnila údaje o první z obětí pondělní nenadálé erupce sopky na novozélandském ostrově White Island, které identifikovaly úřady a nikoli příbuzní.

Jednadvacetiletá Australanka Krystal Eve Browittová, jejíž tělo bylo ztotožněno, studovala veterinární lékařství. Úřady už také vědí, že na ostrov se vydala se svými příbuznými.

Otec Krystal Eve Browittové a její sestra neštěstí přežili, jsou však mezi dvaceti vážně popálenými lidmi, kteří leží na jednotce intenzivní péče.

Nezvěstné příbuzné však stále pohřešuje řada lidí. Někteří z nich leží se zraněními v nemocnici a své blízké či přátele postrádají. Předpokládá se však, že neštěstí nepřežili.

Pondělní erupce sopky na White Islandu si dosud vyžádala už 15 obětí.

První, kterou identifikovali přímo příbuzní, byl Hayden Marshall-Inman, průvodce z Nového Zélandu, jehož smrt potvrdil na sociální síti Facebook jeho bratr.

„Je to tak, jak to je. Zemřel pro to, co miloval,“ uvedl s tím, že Hayden Marshall-Inman dělal na ostrově průvodce 15 let a byl si vědom všech rizik.

Při výbuchu zahynuly i Julie a Jessica Richardsovy, matka s dcerou z Austrálie. Jessica byla studentkou veterinárního lékařství v Queenslandu. O jejich úmrtí informoval rodinný mluvčí.

V nemocnici zemřeli také bratři Brend a Matthew Hollanderovi. Oba dva byli mladší osmnácti let. Zraněním také podlehl 33letý australský turista Jason Griffiths.

Poslední z obětí, které identifikovali příbuzní nebo svědci, je 53letý Gavin Dallow. Jeho partnerka je zraněná, její patnáctiletá dcera se pohřešuje.

S hledáním těl obětí pokračovali v sobotu policejní potápěči. Podmínky nejsou optimální kvůli snížené viditelnosti pod vodou. Ta se na některých místech pohybuje jen nanejvýš do dvou metrů.

„Voda kolem ostrova je kontaminovaná. To vyžaduje zvýšenou opatrnost. Potápěči pro své bezpečí používají i ochrannou výbavu,“ uvedl zástupce komisaře John Tims. „Po každém vynoření jsou potápěči dekontaminováni čistou vodou,“ řekl.

Potápěči uvedli, že je ve vodě v okolí ostrova mnoho mrtvých ryb.

Oběti ohledají v Aucklandu patologové, forenzní zubaři a experti na otisky prstů. Podle komisaře Timse to bude dlouhý proces.

Reklama

Související témata:

Doporučované