Hlavní obsah

Nová předpověď meteorologa: Nápor sněhu přijde i v noci, pak udeří mráz, na horách až -20 stupňů

Meteorolog Petr Dvořák o příštích hodinách a počasí o víkendu.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Sníh komplikuje dopravu v celém Česku. Letiště v pražské Ruzyni nasadilo obří zametače.

Článek

První sněhová kalamita roku 2017 má na svědomí dosud dva vykolejené vlaky, desítky drobnějších dopravních nehod, zablokované silnice v horských úsecích, kam přes varování vjely kamiony.

Meteorolog Petr Dvořák (ČHMÚ) v ranním studiu Seznam Zprávy řekl, že silné sněžení a po něm i mrazy přicházejí do Česka ze severu. Až do konce týdne nás čeká pravá zima. „Před deseti, patnácti lety trvaly takovéto mrazivé periody i tři neděle, my si je užijeme jen pár dní," uvedl meteorolog.

V příštích hodinách čeká největší nápor sněžení hlavně sever a východ Čech. „Sněžit bude až do noci, nejkomplikovanější počasí bude zítra (ve čtvrtek), kdy se přidá silný mráz," řekl Dvořák. V sobotu ráno bude nejchladněji, na horách klesne teplota až k minus dvaceti stupňům.

Na největším tuzemském letišti v pražské Ruzyni už obří stroje uklízejí přistávací a odletovou dráhu, letiště zatím funguje bez zpoždění odletů i příletů. Zpravodaj Seznam Zprávy hlásí, že stroje odklidily několikacentimetrovou vrstvu sněhu.

Letiště v Ruzyni nasadilo obří zametače sněhu, podívejte se:

Sníh na Letišti Václava HavlaVideo: Jaroslav Gavenda

Odpoledne začala přicházet hlášení od policie, že přibývá dopravních nehod. Řidiči například na Karlovarsku mají problémy zejména v kopcích, které je mnohdy obtížné vyjet. Měli by jezdit s velkou opatrností, upozorňují silničáři.

Silničáři ve všech krajích nasadili veškerou techniku, problémy se silným sněžením mají také na Liberecku a ve východních Čechách.

Horská služba varuje běžkaře, že na vrcholcích hor není kvůli velmi silnému větru a „bílé tmě" příliš vhodné vyjíždět na túry. Na sjezdovkách přibylo od včerejška až 50 centimetrů nového sněhu.

Provoz na silnicích komplikují také spadané stromy a větve. Nejhorší situace je z tohoto pohledu na severu Čech.

Podívejte se, jak to vypadá na Českolipsku:

Sněhová kalamita na Českolipsku.Video: Radek Nohl

Vykolejený vlak

Na Jičínsku vykolejil dopoledne vlak se čtyřmi cestujícími, kteří pak do stanice Ostroměř došli pěšky. Na Českolipsku narazil rychlík do spadlého stromu, nikomu se nic nestalo, železničáři nahradili vlak autobusovou dopravou.

Výstraha ČHMÚ pro vysoký stupeň nebezpečí před sněhem platí do čtvrtečního rána, hlavně pro ta nad 800 metrů nad mořem.

Provoz na dálnicích je relativně plynulý, policie nabádá k velké opatrnosti zejména tam, kde silnice stoupají do vyšší nadmořské výšky. Ostravský dispečink, kde má Seznam Zprávy svého reportéra, informuje, že žádný úsek tuzemských dálnic zatím kvůli počasí nemuseli uzavřít.

Podívejte se, jak se řídí dopravní kalamita. Unikátní záběry z dálničního dispečinku:

V dispečinku, odkud vidí provoz na všech dálnicích v České republice.Video: Jaroslav Brousil

Reklama

Související témata:

Doporučované