Hlavní obsah

První kolo prezidentských voleb v Brazílii vyhrál krajně pravicový Bolsonaro

Brazilci volili prezidenta, první kolo vyhrál Jair Bolsonaro.Video: Reuters

 

Reklama

Z nedělního prvního kola prezidentských voleb nevzešel nový brazilský prezident. Ve druhém kole se utkají Jair Bolsonaro a Fernando Haddad.

Článek

První kolo nedělních prezidentských voleb v Brazílii vyhrál krajně pravicový politik Jair Bolsonaro se 46 procenty hlasů. Za tři týdny se ve druhém kole o úřad utká s levicovým kandidátem Fernandem Haddadem, který získal 29 procent.

Výsledky prezidentských a parlamentních voleb, označovaných za nejdůležitější od konce diktatury v roce 1985, jsou v souladu s předvolebními průzkumy, které Bolsonarovi předpovídaly značný náskok před Haddadem. Podle stejných průzkumů bude druhé kolo velmi těsné, uvedl server BBC.

Haddad se stal prezidentským kandidátem až před necelým měsícem, kdy nahradil uvězněného exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silvu. Ten je stále velmi populární kvůli tomu, že jako prezident (2003–2010) dostal sociálními programy miliony lidí z bídy.

Bolsonaro je známý svými radikálními postoji, někteří mají v případě jeho vítězství obavy z autoritářské vlády. Politik v neděli odvolil mezi prvními v Riu de Janeiru, kde prohlásil, že věří ve své vítězství už v prvním kole. Volit šel se svými dvěma syny Carlosem a Flaviem, který kandiduje do Senátu. Všichni tři měli neprůstřelné vesty a doprovázela je početná ochranka. Bolsonara totiž před měsícem na volebním mítinku pobodal jeho odpůrce a politik skončil v nemocnici, odkud ho pustili až před týdnem.

Brazilci v neděli volili kromě prezidenta a viceprezidenta i dvě třetiny Senátu, celou Sněmovnu poslanců, 27 guvernérů a členy regionálních parlamentů brazilské federace.

Volí se elektronicky tak, že každý volič musí ve volební kabince zadat do přístroje číselný kód kandidáta. Místní úřady tvrdí, že proces je absolutně bezpečný, protože volební přístroje nejsou napojeny na internet a systém je pravidelně kontrolován proti útokům hackerů. Po skončení hlasování každý přístroj vytiskne papírovou kopii výsledků, která má pak sloužit pro případné ruční ověření.

Volby v Brazílii jsou povinné pro lidi od 18 do 70 let a dobrovolné pro mladistvé od 16 do 18 let. Ti, kteří k volbám nepřijdou a platí pro ně povinnost volit, musí do 60 dnů doložit potvrzení, proč volit nemohli, nebo zaplatit pokutu. Ta ale činí v přepočtu jen asi 20 Kč.

Reklama

Doporučované