Hlavní obsah

Podpora druhé Babišově vládě? ČSSD rozhodne po sjezdu, ANO chce jednat i s Okamurou

Zástupci ANO a ČSSD komentují setkání ohledně druhé Babišovy vlády.

 

Reklama

Vláda Andreje Babiše schválila ráno svou demisi a odpoledne se rozbíhá nové kolečko jednání s parlamentními stranami. ANO bude jednat s ČSSD.

Článek

Po téměř dvouhodinovém jednání se zástupci ANO oznámil Milan Chovanec, že definitivní rozhodnutí o případné podpoře druhé Babišovy vlády padne až po sjezdu ČSSD v únoru. Je důležité, aby obě strany měly stejné priority, pokud to ANO nebude vidět stejně, nemá smysl jednat dál. Do vlády se ale ČSSD podle Chovance netlačí. Platí ale podle něj podmínka, kterou strana řekla už dříve - žádný z členů druhé vlády nesmí být obviněný.

Jaroslav Faltýnek po schůzce s ČSSD řekl, že v rámci hnutí ANO prodiskutují předložené podmínky sociálních demokratů k případné podpoře druhé vlády, ještě tento týden se ale chtějí setkat se zástupci SPD.

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec o nadcházející schůzce s hnutím ANO.

Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec v rozhovoru pro Seznam.cz dříve ve středu řekl, že se ČSSD schůzky účastní z iniciativy ANO. Řekl, že ČSSD nemá ambici se oženit s ANO, a připomněl, jaké podmínky mají sociální demokraté pro případ podpoření či účasti ve vládě.

Premiér Andrej Babiš už ráno poté, co jeho první vláda schválila svou demisi, řekl, že s ČSSD počítá. „Zaznamenal jsem v médiích, že pan Chovanec už tak kategoricky neříká, že půjdou do opozice,” prohlásil premiér.

Šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka už ráno v Poslanecké sněmovně řekl, že neočekává žádné uzavření dohody.

Očekává, že se povede debata o podmínkách, za kterých by ČSSD mohla vstoupit do vlády nebo podpořit menšinovou vládu. „My nejsme ti, kteří o něco žadoní. Je to věc ANO, oni nás pozvali. My je vyslechneme,” řekl. „Určitě se dnes nic neuzavře,” řekl Jan Chvojka z ČSSD.

Poslechněte si, jak jednání s ČSSD vidí premiér Andrej Babiš (ve videu v čase 5:30):

Tisková konference premiéra Andreje Babiše po jednání vlády.Video: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované