Hlavní obsah

První kraj se dostává do problémů s covidem. Můžou za to neočkovaní

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Epidemická situace v Moravskoslezském kraji začíná být vážná. Ukazují to varovná statistická data o nákaze. Důvodem problému ve Slezsku má být zejména vysoké procento lidí, kteří odmítají očkování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejvíc nově odhalených případů nákazy covidem-19 z pondělí pochází z Moravskoslezského kraje. Celkově jde o 239 lidí, což je o 23 lidí více, než se podařilo zachytit ve stejný den v Praze a o 55 více než v Jihomoravském kraji, který skončil na třetím místě.

Ještě hůř – klíčový ukazatel, který shrnuje počet nově nakažených za poslední týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, se v pondělí u Moravskoslezského kraje přehoupl přes varovnou úroveň 100 nakažených. Konkrétně udává hodnotu 105,5 nakažených.

Právě o úrovni 100 nových případů na sto tisíc obyvatel mluvila před poslanci v polovině září hlavní hygienička Pavla Svrčinová jako o jednom z ukazatelů, který značí eskalaci problémů. Společně s počtem obsazených lůžek covid pacienty na JIP a také pozitivitou testů vyšší než čtyři až pět procent.

V regionu přibývá také úmrtí a hospitalizací.

Moravskoslezský kraj tak jako první začíná během podzimu vykazovat známky, že se epidemiologická situace začíná znovu vymykat z rukou. „Z toho, co zaznělo na jednáních, je to úplně jasné. Je to přímý důkaz toho, že v regionu není dostatek lidí naočkovaných,“ říká Daniel Köppl, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Stejné vysvětlení nabízí i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). „Diskutovali jsme o tom s panem profesorem Duškem (ředitel Ústavu zdravotních a statistických informací, pozn. red.). Negativně se projevuje to, že u nás je menší zájem o očkování. O to je více nakažených. Zcela evidentně jsou v nemocnicích především ti, kteří nejsou očkovaní. Je to 87 procent,“ říká Vondrák. Dodává, že se s odporem proti očkování v kraji nedá příliš mnoho dělat.

„Apelujeme na všechny nerozhodnuté neočkované občany, aby vakcinaci zvážili a nechali si vakcínu aplikovat, tímto chránili sebe a své blízké před nákazou a možnými komplikacemi z průběhu onemocnění covid-19,“ napřímo vybízí mluvčí krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Aleš Kotrla. Podle něj je v kraji řada malých lokálních ohnisek.

„Zejména ve školských zařízeních, kde dochází velmi často k přenosu na úzké rodinné kontakty,“ vysvětluje.

Z toho, co zaznělo na jednáních, je to úplně jasné. Je to přímý důkaz toho, že v regionu není dostatek lidí naočkovaných.
Daniel Köppl, mluvčí Ministerstva zdravotnictví

Podle hejtmana jsou v kraji připravení na omezení provozu v nemocnicích. „Máme asi 64 lidí s covidem v nemocnicích a stanovili jsme hranici 70 až 75 lidí, která bude znamenat, že budeme muset omezit nemocnice. S tím samozřejmě počítáme,“ potvrzuje Vondrák.

Další opatření jsou podle hejtmana už zodpovědností Ministerstva zdravotnictví. Podle mluvčího Köppla již proběhla vzrušenější debata na Centrálním řídícím výboru, ale o žádném konkrétním lokálním opatření se zatím nerozhodlo. „Dataři a analytici se na to musí podívat více do hloubky,“ říká. Podotýká, že se ještě prověřuje, nakolik mohly být pondělní záchyty nakažených ovlivněné volbami a tím, že lidé odkládali cestu k doktorovi nebo na test.

Krajská hygienická stanice zatím o lokálních opatřeních také neuvažuje.

Data dokládají, že očkování jsou v daleko menším riziku

Detailnější rozklad pondělního celostátního údaje o počtu nově zachycených případů covidu-19 pak dobře ilustruje, že očkovaní lidé jsou před nákazou násobně lépe chránění.

V pondělí přibylo celkem 1345 nakažených. Z toho 1011, tedy 75 procent, jsou nenaočkovaní. Statistická data ještě ukazují, že jde převážně o mladé lidi, průměrný věk je totiž 27 let.

Podobně z 49 lidí, kteří byli v pondělí kvůli covidu-19 hospitalizovaní, bylo 29 neočkovaných. Na rozdíl od nakažených jsou hospitalizovaní výrazně starší – neočkovaným a nově převezeným do nemocnic je v průměru 55 let, očkovaným pak dokonce v průměru 75 let.

Lidé, kteří byli v pondělí na jednotkách intenzivní péče, jsou dokonce ještě starší. Neočkovaní byli v průměru ve věku 62 let a očkovaní v průměru ve věku 78 let.

Zajímavý je i ukazatel, který pracuje s počtem nakažených za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel. Ten dokládá, že riziko onemocnění i hospitalizace s očkováním klesá. Konkrétně neočkovaní mají aktuálně více než čtyřnásobné riziko, že se nakazí oproti lidem s dokončeným očkováním. A podobně plně očkovaní mají třikrát menší pravděpodobnost, že skončí s covidem-19 v nemocnici.

Reklama

Doporučované