Hlavní obsah

Volební koalice proti Babišovi. Poprvé ji otevřeně podpořili Starostové, TOP 09 i ODS

„V něčem máme rozdílné pohledy, ale to nám nikdy nebránilo ve spolupráci,“ říká místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poprvé od sněmovních voleb liberální pravice mluví o tom, že do příštích sněmovních voleb půjde společně. „Alfa samci v jednotlivých stranách musí upozadit svou ješitnost, abychom Andreje Babiše mohli porazit,“ říká šéf STAN Vít Rakušan. Účelové spojení poprvé připustila i ODS.

Článek

Čtvrtmilionový dav, který o víkendu volal na pražské Letné po konci vlády premiéra Andreje Babiše, možná bezděčně dosáhne jiné, neméně významné změny v české politické scéně: sjednocení dosud rozdrobeného středopravého politického spektra.

Dva roky před řádným termínem příštích sněmovních voleb tři ze čtyř středopravých sněmovních stran poprvé otevřeně připustily, že spojí síly, aby mohly reálně čelit hnutí ANO.

„V některých věcech se samořejmě rozcházíme ve formě i obsahu. Ale to nikdy nebrání naší spolupráci a jenom díky spolupráci našich stran se můžeme postavit této polokomunistické vládě,“ poprvé otevřeně podpořila nějakou formu volební koalice první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Její slova na oslavě desetiletého výročí TOP 09 mají obzvlášť velkou váhu. Občanští demokraté se v posledních sněmovních volbách definitivně odrazili ode dna krize po pádu Nečasovy vlády a jejich sebevědomí a ambice stát se příštím minimálně opozičním hegemonem na politickém poli od té doby rostou.

Nyní ODS slovy Udženije odkazuje na dobu, kdy Strakově akademii vládla s tehdy novorozenou TOP 09 po boku. „Jako vy, i my chceme nízké daně, méně byrokracie, svobodného, ale odpovědného občana. Kromě toho nás spojuje jedna velká zkušenost a tou je společné vládnutí v nelehkých chvílích. Díky naší zodpovědné politice dnes vláda může rozhazovat.“

To, že výrazně neklesajícím preferencím hnutí ANO může liberální pravicová opozice čelit jedině dohromady, Seznamu otevřeně řekl i nový předseda Starostů Vít Rakušan.

„Situace je natolik vážná, že alfa samci a dominantní jedinci v jednotlivých stranách upozadí svoji ješitnost, nebudou lídrem kandidátky, protože prostě by bylo dobré Andreje Babiše porazit.“

Je načase, aby partajní alfa samci upozadili svá ega, volá po volebním sjednocení středopravých sil šéf STANu Vít Rakušan. Video: Seznam Zprávy

Staré křivdy vs. nová realita

Naráží tím na několik historických křivd, na kterých dosud pokusy o předvolební koalice liberálů vždy ztroskotaly.

Lidovci dosud neodpustili Miroslavu Kalouskovi, že ze strany odešel a založil spolu s Karlem Schwarzenbergem vlastní partaj. Starostové se zase po úspěšné čtyřletce dvojkoalice s TOP 09 odmítli v roce 2017 smířit s tím, že i v příštích volbách by kandidátní listina strany byla pouze s jejich podporou a nikoliv jako rovnoprávná koalice.

Tu jim naopak před posledními volbami do Sněmovny přislíbila právě KDU-ČSL. Ta však na poslední chvíli cukla a již vylepené billboardy s idylickými portréty obou lídrů se narychlo strhávaly a přelepovaly. Slova o „podrazáctví“ od té doby pravidelně zněla z obou táborů.

Nyní poprvé dvě ze tří stran sporu otevřeně vyzývají k usmíření.

„Není to o tom, jestli budeme mít pět nebo šest procent, ale o tom, abychom měli sílu porazit Andreje Babiše v čestných a svobodných volbách do parlamentu. To je výzva, pro kterou bychom měli být schopni překonat partikulární osobní spory a jít v zájmu České republiky, nikoliv TOP 09, dohromady,“ vyzval spolustraníky otevřeně také šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Otazník nad lidovci a Piráty

Jediná strana, která se k variantě spojenectví dosud otevřeně nepřipojila, tak zůstává KDU-ČSL. Na oslavu TOP 09 nikdo z lidovců přes pozvání nedorazil, předseda Marek Výborný pouze poslal písemnou zdravici.

Pokud by však k předvolebnímu spojení zbylých stran napravo od demokratické politické osy skutečně došlo, neměli by lidovci prakticky na výběr. Jít do voleb samostatně proti takové konkurenci by pro ně mohlo reálně znamenat, že nepokoří ani nutnou pětiprocentní hranici.

Jedinou neznámou jinak zdánlivě jasné rovnice jsou tak nyní Piráti. Dosud sněmovní nováčci opírali rostoucí ambice a politické sebevědomí o neustále se zvyšující procenta, která jim předpovídají předvolební prognózy. A zdánlivě tak nemají důvod se před volbami spojovat.

Reálnou dohodou celé stávající demokratické opozice by však i pro ně mohla být taková platforma atraktivní.

D ́Hondtova metoda, podle které se ve sněmovních volbách rozdělují jednotlivé mandáty, totiž zvýhodňuje celkového vítěze voleb na úkor partají, které získaly pod deset procent. Jednotný blok by tak nejspíš získal více mandátů než jednotlivé partaje prostým součtem.

Stávající pravidla volebního zákona jsou ale zároveň hlavním úskalím na první pohled pro všechny výhodně znějícího spojenectví. Ta totiž pro koalice zvyšuje potřebný zisk voličských hlasů. Případné volební koalici ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů by vstup do Poslanecké sněmovny zajistil výsledek minimálně dvacet procent.

Koalice, s. r. o

Nejpravděpodobnější variantou, jak by spojenectví středopravých liberálů a konzervativců mohlo vypadat, je volný volební ad hoc blok, který by neměl ambice zůstat i v případě úspěchu hegemonní koalicí.

„Protože jsme rozdílná hnutí a strany, umím si představit,že bychom po volbách měli poslanecké kluby stále složené z našich původních stran. Nemyslím si, že by to muselo být jedno Občanské fórum, které by tady vydrželo na věky věků. To by nám asi neprošlo ani u našich členů,“ připouští za Starosty Rakušan. Součástí dohody by nejspíš dopředu bylo také to, která partaj by v případě úspěchu získala který vládní resort.

Podobný scénář se podle informací Seznamu nejvíce zamlouvá i ODS, jejíž názor vzhledem k stávajícím průzkumům voličských preferencí bude mít nejspíš největší váhu.

Reklama

Doporučované