Hlavní obsah

První krok ke stabilitě. Lavrov se na Islandu sešel s Blinkenem

Foto: Profimedia.cz

Antony Blinken a Sergej Lavrov.

Reklama

Ruský ministr zahraničí ve středu jednal se svým americkým protějškem. Oba jsou si vědomi rozdílů mezi zeměmi, v některých otázkách ale chtějí pracovat společně. Spojenými státy navrhovaný summit prozatím domluven nebyl.

Článek

Podle agentury RIA Novosti ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil schůzku s Antonym Blinkenem za konstruktivní. První osobní setkání ministrů se odehrálo na Islandu a trvalo téměř dvě hodiny, původně se přitom očekávalo, že bude jen hodinové. Podle agentury Reuters aktéři schůzky zaujali optimistický tón.

„Konverzace mi připadala konstruktivní. Je tu pochopitelná potřeba překonat nezdravou situaci, která se v minulých letech vyvinula mezi Moskvou a Washingtonem,“ cituje ruská státní agentura TASS ministra Lavrova po setkání s Blinkenem. Ten zároveň uvedl, že začínající dialog mezi zeměmi „zohlední všechny aspekty a faktory ovlivňující strategickou stabilitu“.

Nejmenovaný činitel citovaný agenturou Reuters také uvedl, že ministři se dohodli na tom, že ponechají na americkém prezidentovi Joeu Bidenovi a jeho ruském protějšku Vladimiru Putinovi, aby sami oznámili datum případné společné schůzky. Zda Moskva souhlasí s navrhovaným rusko-americkým summitem, odmítl Lavrov po setkání odpovědět.

Podle Blinkena není žádným tajemstvím, že Rusko a Spojené státy mají své rozdíly a Washington by na případné agresivní činy Ruska reagoval. Svět by však byl bezpečnější, kdyby vůdci obou zemí spolupracovali. Jak Blinken, tak Biden chtějí s Ruskem udržovat „předvídatelný a stabilní vztah“.

Spolupráci by obě země mohly navázat při řešení koronavirové pandemie, v boji proti změně klimatu, při řešení jaderných programů Íránu a Severní Koreje nebo ohledně války v Afghánistánu, uvedl Blinken. O spolupráci v „oblastech, kde se střetávají zájmy“, pak hovořil i Lavrov.

Blinken dal Lavrovovi dále najevo, že Washington usiluje o propuštění Paula Whelana a Trevora Reeda, dvou amerických občanů vězněných v Rusku. Řekl mu také, že Spojeným státům dělá starosti ruská vojenská přítomnost na Ukrajině a v jejím blízkém okolí i zdravotní stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Ohledně tohoto ruského kritika panuje podezření, za kterým si stojí i několik světových investigativců, že byl loni v létě v Rusku otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny Novičok. Navalnyj otravu připsal přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho tajné službě. Léčil se v Německu, po návratu do vlasti ho ale ruské úřady zadržely a poslaly na dva a půl roku do vězení. V tom se potýká se zdravotními problémy.

Během schůzky pak oficiálně vyšlo najevo, že Spojené státy uvalily sankce proti osmi lodím a institucím zapojeným do stavby plynovodu Nord Stream 2, který povede po dně Baltského moře a poteče jím plyn z Ruska do Německa. Americká administrativa však upustila od sankcí proti společnosti Nord Stream 2 AG, která za projektem stojí, a jejímu výkonnému řediteli Matthiasi Warnigovi, jenž je považován za spojence Kremlu.

Setkání šéfů ruské a americké diplomacie žádný průlom nepřineslo, bylo prý však „dobrým začátkem“. Práce na vylepšování vztahů mezi oběma zeměmi přijde v příštích týdnech a letech, řekl Reuters nejmenovaný americký zdroj. Země se podle Lavrova rozcházejí zejména v hodnocení mezinárodní situace a přístupech k tomu, jak ji řešit, píše web CNN.

Mezi Spojenými státy a Ruskem panuje v posledních měsících velké napětí. Biden v březnu přisvědčil na otázku, zda pokládá Putina za „zabijáka“, a prohlásil, že Rusko „zaplatí“ za údajné vměšování do amerických voleb. Moskva kvůli tomu povolala svého velvyslance v USA ke konzultacím, doposud se do Spojených států nevrátil, píše agentura Reuters. Rusko navíc v pátek zařadilo Spojené státy spolu s Českem na seznam nepřátelských zemí.

Reklama

Doporučované