Hlavní obsah

První krůček na cestě z několikaleté ilegality: Uber začal v Praze účtovat jízdy před objednáním

Uber v Praze zavádí předem stanovené ceny.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Uber vyšel vstříc chystané novele zákona o silniční dopravě. Spolu s dalšími slíbenými změnami by se tak brzy mohl konečně stát legální přepravou.

Článek

Změna je to na první pohled technická a spíše kosmetická. Dosud zákazník při objednání jízdy viděl poměrně široké rozpětí, ve kterém by se konečná cena měla pohybovat. Tu ovšem následně spočítala až mobilní aplikace podle ujetých kilometrů a minut.

Ode dneška má zákazník jasno hned - Uber mu ukáže ještě před objednávkou cenu doslova na halíř přesnou. Změnit se následně během jízdy může pouze v případě, že by sám zákazník požádal o nějakou výraznou změnu trasy.

To ale zároveň neznamená, že stejná trasa bude vždy stát stejně. Naopak například v závislosti na aktuální dopravě se vypočítaná cena (tedy nabídka Uberu před potvrzením zákazníka) může měnit i několikrát za minutu.

„Jsme odhodláni změnit způsob, jakým podnikáme v Praze, a proto jsme jako první krok zavedli předem stanovenou cenu. Připomínky k našemu fungování bereme velmi vážně, a proto budeme pracovat na dalších změnách ve prospěch tisíců cestujících, řidičů a měst,“ zdůvodnil změnu generální ředitel Uberu pro Česko a Slovensko Tomáš Peťovský.

Důležitý je ale hlavně další důvod - plánovaná novela silničního zákona. Zatímco podle současného zákona musí mít taxikář buď se zákazníkem uzavřenou písemnou smlouvu, nebo účtovat dle taxametru, nově by šlo určit cenu i přes aplikaci. Ovšem ne jakkoliv. „Objednateli přepravy musí být před poskytnutím přepravy v aplikaci sdělena konečná cena za přepravu,“ píše se v jednom z nových odstavců navrhované novely.

Pokud tedy dojde ke schválení novely a zároveň Uber splní ještě několik dalších podmínek, ke kterým se už dříve zavázal, začali by jeho řidiči jezdit v souladu s českými zákony. Dosud přitom (od startu služby UberPOP v listopadu 2014) každý jednotlivý řidič zákon porušoval už jen tím, že zákazníka svezl.

Detaily o novince Uberu a další podrobnosti o vývoji složité kauzy najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované