Hlavní obsah

První létající elektrické taxi na světě míří do výroby

Foto: Vertical Aerospace

Nový design létajícího elektrického taxíku VA-1X od Vertical Aerospace.

Reklama

Britský start-up Vertical Aerospace odhalil design stroje eVTOL – letadla s elektrickým pohonem schopného kolmého startu a přistání které jako první na světě získalo certifikaci. Ve veřejné dopravě má fungovat už za čtyři roky.

Článek

Bezemisní létající taxík do zásuvky VA-1X od Vertical Aerospace dosahuje rychlosti asi 240 kilometrů za hodinu, přičemž uletí až 160 kilometrů. Prostorný je tak akorát pro čtyři pasažéry s pilotem a jejich zavazadla. Aspiruje na to, aby se stal cenově dostupnou a ekologicky šetrnou alternativou helikoptéry, což by podle časopisu Forbes mohla být revoluce v luxusním cestování a přepravních prostorách.

Střední cena, která se má snižovat

Společnost v nedávné tiskové zprávě uvedla, že počáteční cena pro soukromé cesty jejich strojem s designem certifikovaným Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví (EASA) bude „někde mezi letem vrtulníkem a jízdou vlastním autem, přičemž bude klesat s tím, jak poroste jejich rozšíření“.

Finanční úspornosti a udržitelnosti by navíc mělo pomoci to, že létající taxíky budou mít osvědčení o dodržování standardů komerční letecké dopravy a oproti helikoptéře bude jejich provoz až 30krát tišší, o což se má postarat právě jejich elektrický pohon a velké otevřené rotory.

Rozpětí stroje dosahujícího 15 metrů navíc umožní to, aby stroje typu VA-1X mohly vzlétat a přistávat na již existujících heliportech i helipadech (menší než heliporty, většinou jsou umístěny na střechách budov, pozn. red.). Přechod od vrtulníku k eVTOL od Vertical Aerospace prý bude o to snazší.

Létající taxík od poradců z F1

Firma z Bristolu má být údajně rovněž první na světě, která díky bývalému členovi stájí Renaultu nebo Toyoty a svému současnému konzultantovi Mikeu Gascoyneovi zapojí do vývoje elektrických létajících taxíků také technologie z formule 1. Výroba prvních kusů a jejich první vzdušné cesty mají odstartovat příští rok. Komerční produkce má následovat na přelomu let 2023 a 2024 s tím, že do veřejné dopravy společnost přejde krátce poté.

Poptávka po udržitelném cestování roste a spolu s ním má podle průzkumu americké investiční banky Morgan Stanley hodnota trhu s autonomní leteckou přepravou dosáhnout až 1,5 bilionu dolarů do 20 let. Na této vlně se má svézt i technologie eVTOL.

Jednička na trhu

Britský start-up existuje v tomto oboru od roku 2016 a ze všech sedmi podniků, které se ve světě vertikálně vzlétajícím a přistávajícím strojům na elektřinu věnují, je podle Forbesu jediný, kdo svůj prototyp již několikrát úspěšně otestoval. Dvakrát přímo pod britským úřadem pro civilní letectví. Ze známých firem se mu snaží konkurovat třeba Boeing nebo Uber.

Reklama

Doporučované