Hlavní obsah

Další medaile z paralympiády! Po stříbru lukostřelců má koulař Kisý bronz

Foto: David Soeldner / Český paralympijský výbor

Lukostřelci David Drahonínský a Šárka Musilová vybojovali na střelnici Yumenoshima stříbro.

Reklama

aktualizováno •

Lukostřelecký mix tým ve složení David Drahonínský a Šárka Musilová střílel ve finále o zlato, porazili je jen Číňané.

Článek

Čeští sportovci na paralympijských hrách v Tokiu vybojovali za víkend už tři cenné kovy.

První medaile získali v sobotu lukostřelci David Drahonínský a Šárka Musilová, kteří na střelnici Yumenoshima našli v soutěži mix týmů v lukostřelbě přemožitele až ve finále a mají stříbro.

Další medaili, a to bronzovou, přidal o den později koulař Aleš Kisý.

„Mix týmy jsou za námi a Šárka to zvládla excelentně!“ pochvaloval si lukostřelec Drahonínský ve videu, které po stříbrném turnaji zveřejnil na sociálních sítích. „Máme medaili, kterou jsme vám slíbili. A brzy ji přivezeme do České republiky. Všechny vás zdravím a fanděte dál. I našim kolegům. Protože tam těch želízek určitě máme daleko víc.“

Na gratulace pak ještě reagoval omluvou, že už nemá sílu odpovídat: „Jsem k. o. Jdu se vyspat, bylo to opravdu náročné. Ale díky vaší podpoře se to zvládlo líp. Držte palce dál českému týmu a všem parasportovcům, truhla na kovy otevřena a je čas ji začít plnit.“

Drahonínský s Musilovou se nejprve probojovali do čtvrtfinále, kde je čekali soupeři z Brazílie. „České duo potvrdilo roli favorita a zvítězilo 131:126. Následoval obtížnější protivník v podobě korejských lukostřelců, ale ani toto duo nedokázalo naše reprezentanty na jejich cestě turnajem zastavit a po výsledku 141:126 bylo jasné, že Češi budou střílet ve finále o zlato!“ popsal vývoj závodů na svých stránkách Český paralympijský výbor.

V boji o nejcennější kov to zpočátku vypadalo velmi nadějně. První kolo vedli Češi o jeden bod 34:33. „Bohužel v dalších kolech se Číňané zmátořili a postupně zastříleli jednotlivá kola třikrát za 35 bodů,“ uvedl autor článku Martin Steinbach.

Česká dvojice nakonec prohrála malým rozdílem 133:138 a získala stříbrné medaile.

Drahonínský patří k lukostřelecké světové elitě. Soutěží v kategorii W1 s kladkovým lukem. Mezi jeho největší úspěchy patří zlatá medaile z roku 2008 z paralympiády v Pekingu, stříbro v roce 2012 z paralympiády v Londýně, další stříbro z roku 2016 z Ria a první místo z mistrovství světa v Donaueschingenu.

Všestranný sportovec se v mládí věnoval fotbalu, hokeji, chodil na taekwondo. V sedmnácti letech však kvůli náměsíčnosti, kterou trpěl, spadl z balkonu ze třetího patra a kromě jiného si vážně poranil páteř. Navzdory diagnóze kvadruplegie se rozhodl sportovat dál. Původně začínal v roce 2000 s bocciou, pak se přeorientoval právě na lukostřelbu.

Sportu se až do úrazu páteře s přerušením míchy, který se jí stal v 19 letech, věnovala i Šárka Musilová. K lukostřelbě ji přitom přivedl právě její stříbrný parťák.

„Během pobytu v rehabilitačním ústavu v Kladrubech jsem objevila možnost sportovat i na vozíku. Po návratu domů jsem v okolí bydliště vyhledala sportovní oddíl a začala jsem s florbalem, později jsem přidala kvadruragby. Během rehabilitace v Centru Paraple jsem poznala Davida Drahonínského, který mě přivedl na myšlenku věnovat se lukostřelbě,“ napsala o sobě Musilová. „V klubu SC OA Jánské Lázně jsem pod vedením trenéra Daniela Friedricha poznala krásu tohoto sportu a lukostřelbu jsem si zamilovala. Setkání s Davidem a Danielem bylo osudové, protože díky nim vlastně z luku střílím. Začínala jsem s tréninky jednou až dvakrát týdně, nyní trénuji skoro každý den.“

Reklama

Související témata:

Doporučované