Hlavní obsah

První misí pro mě byl Kuvajt, prali jsme se s angličtinou, vzpomíná voják na misi NATO

Reportáž o jednotce chemiků v Liberci, kteří patří v NATO ke špičce.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak reagovat při chemických nebo radiologických únicích? I na to se připravuje speciální vojenská jednotka chemiků z Liberce. O své první misi v rámci NATO promluvil pro Seznam jeden z vojáků.

Článek

Česká liberecká chemická jednotka patří mezi elitní útvary. Je zařazená do sil rychlé reakce NATO, mimo jiné se podílela i na výcviku chemiků jiných armád, například Kuvajtu, Afghánistánu, Indie, Jordánska nebo Srbska.

U příležitosti 20. výročí České republiky v NATO získala redakce Seznam rozhovory s vojáky, kteří k ceněným chemikům patří. Radim Klacl popsal, jak vnímal své první nasazení v rámci Severoatlantické aliance – v Kuvajtu. A Petr Breda přidal zkušenosti z Iráku.

„Bylo to v roce 2002, kdy jsem byl příslušníkem 9. roty chemické ochrany sil okamžité reakce. Byli jsme vysláni do Kuvajtu. Naším úkolem bylo poskytnout chemickou ochranu koaličním jednotkám a civilnímu obyvatelstvu. Bylo nás hodně málo, kdo mluvil alespoň trochu anglicky,“ vzpomíná na misi Radim Klacl.

Petr Breda se z Iráku vrátil do Česka loni v říjnu. „Naším hlavním úkolem byl mentoring a výcvik v oblasti radiačního a chemického průzkumu v dekontaminaci osob, techniky, odběru vzorků a varování vojsk a obyvatelstva. Být chemikem má svá specifika, vždy říkáme, že voják musí vždy umět běhat a střílet a potom se dělá jeho odbornost,“ popsal specialista oddělení chemického vojska Breda.

31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany zabezpečuje radiační a chemický průzkum a nespecifický biologický průzkum, odběr vzorků, laboratorní analýzu radioaktivních a toxických látek i varování o napadení zbraněmi hromadného ničení a úniku jiných toxických látek.

Reklama

Doporučované