Hlavní obsah

První místo Sobotka, druhé místo Sobotka. Premiér si pojistil místo na kandidátce

Sobotka dvakrát na kandidátce.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Premiér Bohuslav Sobotka se pojistil pro případ, že by ho straníci v referendu nezvolili jako lídra jihomoravské kandidátky do Poslanecké sněmovny.

Článek

Sobotka osobně požádal vedení strany, aby přepsalo kandidátku tak, že bude zároveň na prvním i druhém místě. Pokud by totiž v referendu jako lídr neprošel, strana už ho nemůže na žádné místo zpětně dopsat.

„Nebyl důvod měnit kandidátku, kterou si Jihomoravský kraj navrhl. Myslím, že by si kolegové měli více věřit a neměli by mít strach z rozhodnutí členské základny," myslí si poslanec Jeroným Tejc. Ten měl kandidovat ve stejném kraji jako Sobotka, nakonec ale sám odstoupil.

Že obavy nejsou od věci, ukázala i volba lídrů do minulých krajských voleb. Stranickým hlasováním těsně neprošla například tehdejší senátorka Alena Gajdůšková.

Ke změně došlo minulý pátek na předsednictvu, straníci se o ní ale příliš bavit nechtějí. „To je vnitrostranická věc. Že tomu nerozumíte? Nejste členka ČSSD, tak tomu nemusíte rozumět,“ odpověděl například druhý - v tuto chvíli tedy již třetí – muž na kandidátce, šéf poslaneckého klubu Roman Sklenák.

Primárky v ČSSD:

Volba lídra - Pokud lídr nemá konkurenta, musí získat alespoň 50 % hlasů. Když neprojde, předsednictvo strany navrhne jiného kandidáta.

Volba kandidátky – Zbytek kandidátky se schvaluje jako celek. K posunu mezi místy na kandidátce je potřeba minimálně 30 % hlasů.

Sám Sobotka se brání tím, že podobný trik použili i jinde. „Zcela stejně jsou sestaveny kandidátky i v dalších krajích, kde je jen jeden kandidát na lídra, naopak jediná jihomoravská kandidátka takto sestavena nebyla. Takže se jen srovnala její podoba s ostatními,“ tvrdí premiér.

To ale není tak úplně pravda – například v Libereckém kraji je jedinou kandidátkou na lídra ministryně práce Michaela Marksová a na „zajišťovacím“ druhém místě není.

A za druhé, v žádném jiném kraji nenařídilo tento postup straníkům vedení svrchu. „Nevím o takovém kraji. Ostatní kraje si o tom rozhodly samy, jižní Morava navrhovala Sobotku jen jako lídra," dodal Tejc. Například v Praze jsou dva kandidáti na první místo – ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a pražský náměstek Petr Dolínek. A žádné další místo neobsadili. Poražený tak do Sněmovny vůbec kandidovat nebude.

Reklama

Doporučované