Hlavní obsah

První mrtvý i útoky nožem na obou stranách. Hongkong prožil obzvlášť krvavý týden

Foto: Reuters

Protestující v Hongkongu uctívají smrt mladého studenta.

Reklama

Student Alex Chow zemřel po pádu z nadzemního parkoviště, když utíkal před slzným plynem. Šlo o prvního mrtvého v přímé souvislosti s protesty v Hongkongu.

Článek

Prodemokratické protesty v Hongkongu si vyžádaly první oběť. Dvaadvacetiletý student Alex Chow zemřel v pátek na následky zranění, která mu způsobil pád z třetího patra nadzemního parkoviště na druhé.

Podle protestujících se Chow fatálně zranil, když prchal před policejními kordony a slzným plynem.

List Hong Kong Free Press informoval, že někteří protestující využili jako záminku k víkendovým protestům svatbu jednoho z policistů. Demonstranti se shromáždili poblíž hotelu Crowne Plaza. Policejní jednotky je následně lokalizovaly a rozehnaly slzným plynem.

V nastalém zmatku se Chow zřejmě ocitl na blízkém nadzemním parkovišti Sheung Tak a přepadl přes okraj dolů. Demonstranta posléze převezli do blízké nemocnice, kde po několika dnech zemřel na následky poranění hlavy.

Podle britské BBC, která tvrdí, že se incident udál v pondělí, ale nejsou okolnosti, které vedly k Chowově smrti, jasné. Rovněž není zřejmé, kdo je za tragédii zodpovědný. Neví se, zda se Chow zřítil, nebo skočil úmyslně.

Hongkongská policie popírá, že by studenta přes okraj parkoviště strčila nebo že by bránila přístupu lékařské pomoci. Záchranáři se totiž ke zraněnému dostali až za dvacet minut.

„Dnes se rmoutíme nad ztrátou svobodného bojovníka v Hongkongu,“ napsal na Twitter Joshua Wong, hlavní tvář prodemokratických protestů. „Nikoho nenecháme za sebou, co jsme započali společně, společně dokončíme,“ dodal Wong, zatímco se protestující svolávají k pietním akcím a dalším demonstracím.

Protesty v Hongkongu nadále nabývají na síle. Ačkoli v souvislosti s protesty již zemřelo několik lidí (například muž, který se zabil, když věšel transparent), Chowovo úmrtí berou protestující jako první oběť, za kterou jsou přímo odpovědné policejní složky.

Následující video obsahuje explicitní záběry

V pondělí byl zraněn také jeden z prodemokratických hongkongských politiků Andrew Chiu. Během protestů jej poblíž nákupního centra napadl neznámý útočník s nožem a ukousl mu část ucha, napsala americká CNN.

S agresí se ale potýkají také obyvatelé, kteří jsou v přízni s Pekingem. Jeden z pročínských hongkongských politiků Junius Ho byl pobodán ve středu, a to mužem, který předstíral, že je jeho obdivovatel. Je to patrné z videa, které zachvátilo sociální sítě a jehož pravost není ověřená, sdílel ho státní list Global Times.

Demonstrant přistoupil k Hoovi s květinou a naoko mu děkoval za odvedenou práci. Následně se zeptal, zda by se mohl s politikem vyfotit. Ten kývl. Demonstrant sáhl do aktovky pro „fotoaparát“, ale vytáhl nůž, kterým Hoa pobodal. Útočník byl ochrankou rychle zpacifikován a Ho převezen do nemocnice.

Reklama

Doporučované