Hlavní obsah
Online

Vláda projedná zákaz přímých letů z Číny do Česka. Vojtěch je pro

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Informační tabule na letišti Václava Havla.

Reklama

aktualizováno •

Bilance nového koronaviru opět narostla. Čínské úřady hovoří už o 171 obětech a 8 235 nakažených, z toho 8 124 se nachází v Číně. První případ nákazy oznámil v noci na čtvrtek Tibet, čímž se koronavirus rozšířil už do všech regionů a provincií Číny. První nakažení se objevili i v Indii a na Filipínách.

Článek

Rusko se v reakci na šíření nového koronaviru rozhodlo uzavřít svou hranici na Dálném východě. Nařízení ve čtvrtek podepsal ruský premiér Michail Mišustin, informovala agentura RIA Novosti.

Tisíce cestujících uvázly na palubě výletní lodi v přístavu města Civitavecchia severně od Říma, u dvou čínských pasažérů existuje podezření na koronavirus. Vylodění zakázaly v obavě z případného rozšíření nemoci italské úřady. S odvoláním na mluvčího přepravní společnosti Costa Crociere o tom dnes informovala agentura Reuters.

Koronavirus 2019-nCoV vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic. Kromě Číny, z jejíhož jedenáctimilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej se začal šířit koncem loňského roku, je podle středeční zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) hlášeno na sedm desítek potvrzených případů ve dvacítce států; v ČR zatím potvrzen nebyl. Oběti jsou doposud jen v Číně a převážně jde o starší či už dříve jinak oslabené osoby. Na vývoji vakcíny pracují mimo jiné vědci v Číně, Rusku, Hongkongu či USA.

Země i jednotlivé firmy přijímají opatření proti šíření viru. Například švédský nábytkářský řetězec IKEA ve čtvrtek oznámil, že dočasně uzavřel všechny své prodejny v Číně kvůli šíření nového koronaviru. Už ve středu firma IKEA uvedla, že dočasně zavírá polovinu ze svých 30 obchodů v Číně.

Také aerolinky omezují lety do Číny, mimo jiné i kvůli poklesu poptávky o tyto spoje. Mezi posledními oznámily omezení Delta Air Lines, Air Canada či Air France. Francouzské aerolinky už 24. ledna zrušily lety do Wu-chanu a ve středu oznámily, že od pátku omezí lety do Šanghaje a do Pekingu na jeden denně. Zrušení všech přímých spojů s pevninskou Čínou s okamžitou platností ohlásily ve středu British Airways a Lufthansa.

Opatření kvůli novému koronaviru se dotkla i sportu. Z Číny byly mimo jiné přeloženy olympijské kvalifikační turnaje basketbalistek a fotbalistek a odloženo bylo na příští rok halové MS v atletice, které se mělo konat v březnu v Nan-ťingu. Čínská fotbalová asociace ve čtvrtek oznámila, že odkládá místní fotbalová utkání na všech úrovních.

Středeční dění kolem koronaviru jsme sledovali v online zpravodajství

  • Česko kvůli koronaviru rozšíří preventivní opatření na letištích

    Informační kampaň a cílený screening cestujících kvůli šíření nového koronaviru se od pátku rozšíří na všechna letiště v Česku. Dosud tato opatření platila pouze na mezinárodním letišti v pražské Ruzyni. ČTK to v reakci na vyhlášení globálního stavu zdravotní nouze Světovou zdravotnickou organizací (WHO) dnes večer sdělilo Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Resort ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem také zřídí speciální infolinku pro veřejnost. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že za současné situace považuje dočasný zákaz přímých letů z Číny do Česka jako legitimní. V pondělí o tom bude rozhodovat vláda, píše ČTK.

  • Itálie má první dva případy nakažených koronavirem

    Italský premiér Giuseppe Conte podle Sky News potvrdil první dva případy nakažených koronavirem. Současně oznámil, že Itálie zablokuje veškeré letecké spoje s Čínou.

  • WHO kvůli koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze

    Kvůli současné epidemii nového koronaviru ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila globální stav zdravotní nouze. Agentura tak učinila teprve pošesté ve své historii. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdůraznil, že vyhlášení stavu zdravotní nouze není výrazem nedůvěry vůči Číně, její snahy naopak ocenil.

  • Na palubě výletní lodi u Itálie nebyl koronavirus potvrzen

    Na palubě výletní lodi, která s tisíci lidmi na palubě kotví v přístavu města Civitavecchia severně od Říma, nebyla potvrzena přítomnost nového koronaviru. Večer o tom informovaly světové agentury. Podezření na koronavirus panovalo u dvou čínských pasažérů, a italské úřady proto zakázaly vylodění v obavě z případného rozšíření nemoci.

  • Skončilo jednání WHO

    Světová zdravotnická organizace po jednání oznámila, že přenos koronaviru z člověka na člověka byl mimo Čínu omezen. Organizace doporučuje, aby prozatímní název onemocnění, které způsobilo aktuální epidemii, byl „2019-nCoV akutní respirační onemocnění“.

  • Jak si správně mýt ruce se v Číně učí tancem

    Jak si správně mýt ruce a snížit tak riziko nákazy? Obyvatelům rizikových oblastí radí učitelka tance, píše státní zpravodajská agentura Číny.

  • Všechny testy na koronavirus v Česku jsou negativní

    Informaci sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • První přenos koronaviru z člověka na člověka v USA

    Ve Spojených státech došlo podle agentury AFP s odvoláním na místní úřady k prvnímu přenosu nového koronaviru z člověka na člověka. K přenosu onemocnění došlo ve státě Illinois.

  • Počet nakažených přesáhl osm tisíc

    Celkový počet nakažených je aktuálně 8 235. Jen v pevninské Číně už je infikováno 8 124 lidí, nejvíce nakažených má následně Thajsko (14), Japonsko (11) a po deseti mají Hongkong a Singapur.

  • Najděte zdroj nákazy, naléhá na vědce čínský premiér

    Čínský premiér Li Kche-čchiang ve čtvrtek naléhal na vědce, aby našli hlavní příčinu koronaviru, a pomohli tak k vývoji vakcíny, informovala čínská státní televize. Li rovněž uvedl, že virová situace je stále složitá a chmurná, informovala agentura Reuters.

  • Epidemie koronaviru rozsahem vyrovnala tu způsobenou virem SARS

    Počet lidí nakažených novým koronavirem stoupl na více než 8 100. Svým rozsahem tak současná epidemie vyrovnala tu, kterou před 17 lety způsobil virus SARS. S odvoláním na úřady o tom dnes informovala agentura DPA. Podle ní se dneškem koronavirus rozšířil už do všech regionů a provincií Číny, informuje ČTK.

  • VW kvůli koronaviru prodlužuje dovolenou v čínských továrnách

    Německý automobilový koncern Volkswagen se kvůli novému koronaviru rozhodl prodloužit dovolenou v čínských továrnách, které provozuje prostřednictvím společných podniků s místními automobilkami, píše ČTK. Zprávu oznámila ve čtvrtek podle agentury DPA firma, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto.

  • Dlouhé fronty na roušky v Hongkongu a Šanghaji

    Během epidemie SARS v roce 2003 zemřelo v Hongkongu na tři stovky lidí. Před aktuálním koronavirem se tak místní snaží bránit, co to jde, ulice i obchody jsou prázdné, většina lidí omezuje nebo úplně ruší oslavy čínského nového roku. Dlouhé fronty jsou vidět jen u obchodů, kde lze koupit roušky. Případů nakažení je v Hongkongu k dnešnímu dni deset. Podobná situace je i v Šanghaji, ta ale hlásí více než sto nakažených.

  • Ropa je i kvůli koronaviru na tříměsíčním minimu

    Ceny ropy odepisují zhruba dvě procenta a jsou na tříměsíčním minimu poté, co počet nemocných koronavirem převýšil počet nakažených epidemií SARS v letech 2002 a 2003. Investoři se obávají dopadů dalšího šíření viru na ekonomiku. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvažuje, že uspíší další setkání svých členů, informuje ČTK.

  • Spojené státy zřídily „skupinu bojovníků“ proti koronaviru

    Od pondělí se denně schází pracovní skupina pro boj s koronavirem, kterou nechal zřídit americký prezident Donald Trump, píše CNN. Skupinu vede ministr zdravotnictví Alex Azar, její součástí jsou pak členové Národního zdravotnického institutu, amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a zástupci ministerstva zahraničí, dopravy a vnitra.

  • Italské společnosti ruší plavby z čínských přístavů

    Italské výletní společnosti MSC a Costa ruší plavby z čínských přístavů. Loď společnosti Costa, která měla šesti tisíc lidí na palubě, se dnes kvůli podezření z nákazy koronavirem nesměla vylodit v přístavu města Civitavecchia severně od Říma.

  • Předběžné testy na italské výletní lodi jsou negativní

    Předběžné testy na nákazu novým koronavirem u cestujících výletní lodi Costa Smeralda vyšly negativně. Na lodi se nachází na šest tisíc osob.

  • Letadlo s britskými občany má zelenou

    Po několika odkladech dala čínská vláda povolení k odletu britskému letounu, který má za úkol evakuovat občany Spojeného království z Wu-chanu. Zprávu sdělil americké CNN britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Jsme potěšeni, že máme potvrzení od čínských úřadů, které umožňuje evakuační let z letiště ve Wu-chanu do Velké Británie. Letadlo může v odletět v pátek 31. ledna v 5:00 místního času,“ sdělil Raab CNN.

  • Evropa chystá společnou evakuaci svých občanů z Číny

    Evropské země chystají kvůli novému koronaviru společnou evakuaci svých občanů z Číny. Z Portugalska odstartoval obří Airbus A380, který by měl v Číně vyzvednout na 350 lidí z různých evropských zemí. Dnes o tom informovala agentura AP. Zájem o evakuaci má také pět Čechů, píše ČTK.

Reklama

Hlavní zprávy