Hlavní obsah

První nákupy Vojtěchova resortu. Dvojkový respirátor téměř za tisícovku

Foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa, Profimedia.cz

Respirátor kategorie FFP2.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví první objednávky uzavřelo 11. března. Nákupní cena ochranných pomůcek až několikrát převýšila tu běžnou.

Článek

Česká republika měla ještě před čtrnácti dny velký nedostatek ochranných pomůcek. Zdravotníci, praktičtí lékaři, domovy pro seniory, zubaři a další pracovníci v první linii neměli téměř nic. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch spolu s premiérem ale po celou dobu uklidňovali veřejnost, že je všeho dostatek.

Přes jejich ujišťování musela Česká republika ochranné pomůcky nakupovat „narychlo“, což ukazuje i jeden z prvních nákupů Vojtěchova resortu.

V půlce února Vojtěch řekl nemocnicím, aby se předzádobily na čtyři měsíce. Jenže, jak se ukázalo, tohle nařízení prostřednictvím ministrova e-mailu přišlo pozdě – na evropském trhu už tehdy respirátory usilovně sháněli všichni.

Vojtěch proto rozhodl, že ministerstvo bude nakupovat ochranné pomůcky centrálně - a založil obchodní tým. Ten první objednávky uzavřel 11. března, kdy už Česko hlásilo řadu nakažených nemocí covid-19.

Dvojkový respirátor za 866 korun bez DPH

Jednu z prvních objednávek pak ministerstvo uzavřelo se společností Batist Medical z Červeného Kostelce. Vojtěchův resort pak zaplatil firmě přes 14 milionů korun za dvacet tisíc ochranných pomůcek. Konkrétně se jednalo o 11 tisíc filtračních masek třídy FFP1 a 9 tisíc filtračních masek třídy FFP2. Za jednu masku FFP1 pak ministerstvo zaplatilo 390 korun bez DPH a za masku třídy FFP2 zaplatilo 866 korun bez DPH.

Foto: Registr smluv/Objednávka Ministerstva zdravotnictví

Objednávka Ministerstva zdravotnictví.

Z uveřejněných smluv v registru se ale ukazuje, že jenom o pár dní později ministerstvo dokázalo nakoupit dvojkový respirátor za 140 korun, což je téměř šestkrát nižší cena. Resort ale vysvětluje, že zboží potřeboval ihned, proto ochranné pomůcky koupil za takto vysoké ceny.

„Ministerstvo zdravotnictví muselo akceptovat tyto cenové podmínky s cílem, aby zajistilo vysoce nedostatkové respirátory pro zdravotníky. Pokud by existovala dostupná levnější alternativa, rozhodně by ji ministerstvo zvolilo,“ vysvětlila mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Podle společnosti Batist Medical byla cena vysoká, protože Vojtěchův resort chtěl dvacet tisíc ochranných pomůcek ze dne na den, a jelikož firma není výrobcem, sháněla výrobky přes řadu prostředníků.

„Byl to extrémně krátký čas, kdy po nás ministerstvo chtělo dodat respirátory. Resort objednal pomůcky ve čtvrtek 12. března a požadoval jejich dodání následující den. Navíc nás požádali v den, kdy byl vyhlášen nouzový stav a byla tak zavedena zásadní opatření v zemi,“ vysvětluje Martina Piskorová, mluvčí společnosti.

Respirátory nejvyšší kvality

Podle ní měly respirátory jít do fakultní Nemocnice Na Bulovce. Ta ale tvrdí, že slouží hlavně jako distribuční a skladové místo a ochranné pomůcky tak byly do nemocnice jenom převezeny. Nemocnice ale podle jednoho pracovníka obchodního týmu po ministerstvu nic nechtěla. „My jsme opravdu nežádali o drahé respirátory a rozhodně jsme nechtěli nic ze dne na den,“ popisuje zaměstnanec pod podmínkou anonymity.

„Otázka by měla směřovat přímo na ministerstvo, jelikož Nemocnice Na Bulovce zmiňované respirátory nenakupovala. Ministerstvo nás, jako přímo řízenou organizaci, zásobuje ochrannými pomůckami průběžně,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Společnost z Červeného Kostelce vysvětluje cenu také tím, že se jednalo o respirátory vyšší kvality a cena tak byla velmi vysoká. „Kvalita technického zpracování a materiálu. Jednalo se o respirátory s výdechovým ventilem, a kvalitou tak předčí respirátory z masové produkce dovážené z Číny,“ uvedla Piskorová.

O pět dní později pak firma uzavřela další objednávku s Královéhradeckým krajem. Firma si ale za dvojkový respirátor naúčtovala 300 korun bez DPH a u filtrační masky třídy FFP1 si pak Batist Medical naúčtovala 200 korun bez DPH.

I to společnost vysvětluje kvalitou a termínem dodání. „Dodávka respirátorů pro krajská zařízení byla realizována až v pondělí 16. března, tedy v době, kdy došlo k prvnímu výraznějšímu snížení cen respirátorů,“ zní z Batist Medical.

Jak bylo řečeno, společnost není výrobcem pomůcek a nakupuje přes řadu prostředníků, cena se proto vyšplhá nahoru snadno. „Fungujeme jako dodavatel, my sami jsme nákup provedli i přes polského dodavatele, který sám byl nucen respirátory nakupovat od dalších prostředníků,“ popsala cestu ochranných pomůcek Piskorová. O kolik prostředníků se jednalo, ale firma Seznam Zprávám neodpověděla.

Nákup ochranných pomůcek přes firmy, které nejsou přímo výrobci, se ukázalo jako problematické již tento týden, kdy Seznam Zprávy popsaly obchod Vojtěchova resortu se společností La Factory, jež resortu dodala milion medicínských masek, které jsou certifikované podle čínského medicínského standardu GB19083-2010. Cena za jednu vyšla minimálně na 5,7 dolaru.

Přitom Ministerstvo vnitra nakoupilo respirátory stejného standardu za poloviční cenu.

La Factory rovněž není výrobcem a nakupovala přes firmu v Hongkongu.

Reklama

Doporučované