Hlavní obsah

První nástřel vznikající vlády. Kdo povede zdravotnictví a kdo finance

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Obě opoziční koalice podepsaly memorandum o vzniku vlády hned v sobotu po volbách.

Reklama

aktualizováno •

V zákulisí už se rýsují první obrysy vznikající vlády. ODS chce kromě premiéra především Ministerstvo financí. Vít Rakušan se téměř jistě stane ministrem vnitra, Piráti by mohli obsadit dvě ministerstva.

Článek

První oficiální jednání mezi opozičními koalicemi o podobě nové vlády se odehraje ve středu. Již nyní je ale téměř rozhodnuto o některých postech, o jiných se průběžně jedná.

Seznam Zprávy sestavily přehled z prvních zpráv o tom, jak vzniká kabinet Petra Fialy.

Premiér

O postu předsedy vlády je stoprocentně jasno – stane se jím šéf ODS Petr Fiala.

Ministerstvo financí

O post ministra financí má zájem více stran, například Starostové by na něj rádi vyslali svého kandidáta Věslava Michalika. S největší pravděpodobností ale post připadne Zbyňku Stanjurovi z ODS. Pro občanské demokraty je klíčové, aby byli premiér a ministr financí z jedné strany.

„V Česku panuje představa, že ministrem financí má být nejlepší ekonom, ministrem školství nejlepší učitel a ministrem zdravotnictví nejlepší lékař. Myslím, že je to mylná představa. Ministrem financí má být silná politická figura s úzkou vazbou na premiéra, jinak vůbec nemá šanci prosadit velké změny. Už před volbami jsme se dohodli, že premiér a ministr financí mají být ze stejné strany,“ míní Zbyněk Stanjura.

ODS má nepříjemnou zkušenost z vládnutí v letech 2010 až 2013, kdy premiér Nečas z ODS každý den válčil s ministrem financí Kalouskem z konkurenční TOP 09. Proto už tuhle „chybu“ nechce opakovat a finance komukoliv přepouštět.

Ministerstvo vnitra

Nejžhavějším kandidátem na ministra vnitra je lídr Starostů Vít Rakušan. Ten by se měl zároveň stát vicepremiérem. Zájem o toto ministerstvo Seznam Zprávám potvrdil přímo Rakušan. „Ano. Vše ostatní je v jednání,“ řekl Seznam Zprávám.

Kdo povede Sněmovnu?

Stejně jako strany řeší obsazení ministerstev, plánují také, kdo povede Sněmovnu. Post bude po těchto volbách důležitější než jindy - kvůli zdravotnímu stavu prezidenta, který může zkomplikovat jmenování premiéra. V zákulisí se hovoří o dvou jménech - šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové nebo poslanci ODS Marku Bendovi. Oba přitom mají „v záloze“ i angažmá přímo ve vládě - pokud by nevedli Sněmovnu, mohl by se Benda stát ministrem spravedlnosti, Pekarová Adamová pak ministryní práce a sociálních věcí. Šéfka TOP 09 spekulace na dotaz Seznam Zpráv nepopřela, vše chce prý nejdřív řešit s koaličními partnery a teprve poté komentovat pro média.

Ministerstvo průmyslu

Bitka více kandidátů se pravděpodobně svede také o Ministerstvo průmyslu. Starostové a nezávislí by sem v případě, že neobsadí Ministerstvo financí, vyslali Věslava Michalika. „Všechny spekulace novinářů jsou možné,“ řekl k tomu Michalik. Dle informací Seznam Zpráv má ale o tento post zájem také lídr lidovců Marian Jurečka.

Ministerstvo spravedlnosti

Kandidátem na ministra spravedlnosti je poslanec ODS Marek Benda. „Řekl jsem před volbami a říkám i teď, kam mě Petr Fiala postaví, tam budu stát, on je předseda, který vyhrál volby,“ řekl Seznam Zprávám Benda s tím, že řešit personálie je předčasné.

Ministerstvo obrany

ODS by na Ministerstvo obrany ráda vyslala Janu Černochovou, o místo ale projevují zájem také lidovci, konkrétně Jan Bartošek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministryní práce a sociálních věcí by se mohla stát pirátka Olga Richterová. „Jsem nominantka ve vládním týmu na tento rezort a budeme o tom jednat,“ řekla Seznam Zprávám Richterová. Další možností, o které se hovoří, je šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ministerstvo pro místní rozvoj

O lídrovi Pirátů Ivanu Bartošovi se nyní nejčastěji mluví jako o favoritovi na ministra pro místní rozvoj. Objevila se ale i možnost, že by se stal vicepremiérem pro digitalizaci, nebo že by ve vládě dostal na starost přípravu předsednictví EU. „Vše bude teprve předmětem jednání,“ nechtěl zatím spekulovat Bartoš.

Ministerstvo zdravotnictví

Kandidátem na ministra zdravotnictví je poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Obsadit toto ministerstvo je pro TOP 09 klíčovou prioritou. „Pokud se takto domluví předsedové stran a budou to brát jako nejlepší možnou variantu, tak samozřejmě je to moje odpovědnost a povinnost do toho jít. Myslím, že je to totálně sebevraždená mise. Opakovaně jsem říkal, že ministerstvo je v rozkladu,“ sdělil Seznam Zprávám Válek.

Ministerstvo zahraničí

Další z priorit TOP 09 je Ministerstvo zahraničí. Na post by ráda vyslala starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře. Kandidáta ale mají i Starostové – bývalého diplomata a primátora Hradce Králové Martina Dvořáka. „Jednání právě probíhají, zdá se, že směřují k dohodě a já bych ji velmi nerad narušil nějakou indiskrecí,“ řekl k tomu Dvořák.

Ministerstvo zemědělství

Pokud se mu nepodaří vyjednat ministra průmyslu, stal by se Marian Jurečka podle informací Seznam Zpráv ministrem zemědělství. Vrátil by se tak na post, který už dříve zastával.

U ostatních ministerstev je situace méně jasná. Marek Výborný z KDU-ČSL by se mohl stát ministrem školství, kandidátem na tento post by mohl být i Starosta Petr Gazdík. Jasno zatím není o ministerstvech kultury, dopravy a životního prostředí.

V posledně jmenovaném se jako kandidát rýsuje lidovec Petr Hladík. Ten ale zatím nechtěl o svém možném angažmá spekulovat. „Vůbec jsme se o tom nebavili, ani ve vedení strany. Uvidíme, jak dohodneme vládu a jaká bude mít KDU-ČSL ministerstva. Pro mě je důležitý celek a jak bude vypadat programové prohlášení vlády,“ řekl Hladík.

Do jednání o vládě se ale nepochybně promítne i blížící se české předsednictví EU, které proběhne v druhém pololetí příštího roku. Ve hře je zřízení speciálního postu pro unijní záležitosti. Ustavení nového ministerstva pro Evropu, jak je běžné v jiných zemích EU, by ale podle zdrojů Seznam Zpráv nebylo ideální už symbolicky – na voliče by to mohlo působit, že se rozhazuje za nové posty.

Evropské záležitosti nepochybně mohou být zdrojem tenze v koalici, v níž musí najít společnou řeč ODS se svým distancem k Bruselu a strany bližší k mainstreamu EU. Navíc ve hře jsou i všechna „selfíčka“ a prestiž, která plyne z VIP předsednických akcí.

Koalice Spolu měla v programu také ustanovení pozice Národního bezpečnostního poradce, obdobu vysokého postu, jaký má administrativa v USA – má jít o člověka, který by koordinoval zahraničně-politické a bezpečnostní zájmy Česka.

Reklama

Doporučované