Hlavní obsah

První Němci a Rakušané už dostávají třetí dávku vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Při třetí dávce dostanou lidé vakcínu od firem Pfizer nebo Moderna (ilustrační foto).

Reklama

V Německu a v Rakousku se už začalo s třetím kolem očkování proti nemoci covid-19. Třetí dávku vakcíny dostávají například senioři ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Článek

Třetí dávku očkování v západoněmecké spolkové zemi mohou od středy dostat senioři starší 80 let a lidé s oslabenou imunitou. Zároveň si pro ni mohou bez věkového omezení přijít i ti, kdo byli naočkovaní vektorovými vakcínami od firem AstraZeneca nebo Johnson & Johnson.

Přeočkování pro 750 tisíc lidí

V Bádensku-Württembersku se taková možnost týká 750 tisíc lidí. Podmínkou přeočkování je, aby uplynula doba šesti měsíců od druhé dávky. Během půl roku tak bude mít na další dávku ve zmíněné spolkové zemi nárok 1,7 milionu lidí. Zájemci o třetí dávku dostanou vakcínu od výrobců Pfizer nebo Moderna.

V Německu se bude třetí dávka do konce září podávat v očkovacích centrech, poté u praktických nebo závodních lékařů. Zemské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že je na další logistickou operaci připraveno. „Máme infrastrukturu a máme vakcínu,“ citoval web SWR.de vedoucího ministerstva Uweho Lahla.

Sociálně demokratická SPD přesto vyzývá zemskou vládu k tomu, aby na konci září očkovací centra nezavírala a nenechávala třetí kolo očkování jen na praktických lékařích. SWR.de zároveň upozorňuje, že ke třetímu očkování proti covidu-19 zatím nevydala doporučení německá Stálá očkovací komise (Stiko).

Dolní Rakousko očkuje od pondělí

S očkováním třetí dávkou se už v pondělí začalo v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Země díky dostatku vakcín začala s více než měsíčním předstihem před zbytkem republiky – rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein plánuje start třetího kola vakcín na říjen. V Dolním Rakousku budou první na řadě starší a rizikoví pacienti v pečovatelských domech a od poloviny září pak lidé na 65 let.

Celkem je teď v Rakousku plně naočkovaných 58,2 procenta obyvatel. V zemi se také začíná psát o sílící čtvrté vlně pandemie. Za úterý testy odhalily 1 848 pozitivních lidí, což je nejvíc od konce dubna. Mírně vzrostl také počet pacientů hospitalizovaných s covidem-19. Nejvíc nových případů hlásí město Vídeň (653).

Počet lidí nakažených koronavirem roste i v sousedním Německu, kde za poslední den přibylo 13 531 nových případů, což je o necelé dva tisíce více než před týdnem. Vyplývá to ze statistik Institutu Roberta Kocha (RKI). Takzvaná sedmidenní incidence stoupla na 75,7 poté, co o den dříve poprvé od července klesla.

Před týdnem tato hodnota, která udává počet nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním úhrnu, činila 61,3. Za posledních 24 hodin RKI eviduje dalších 23 úmrtí pacientů s koronavirem, před týdnem jich bylo 39. Ze srovnání incidence u různých věkových skupin vyplývá, že je počet případů výrazně vyšší u mladších ročníků. Zejména v západoněmeckých spolkových zemích ve věkové skupině mezi pěti a čtrnácti lety.

V Německu se také debatuje o tom, zda má zaměstnavatel právo zjišťovat, zda jsou jeho zaměstnanci očkovaní. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU je nakloněn změně zákona, která by umožnila pro příštích šest měsíců „očkovací stav“ pracovníků zjišťovat.

Ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová z SPD ale považuje právo na informace o očkování u zaměstnanců za ospravedlnitelné jen ve výjimečných případech. „Údaje o zdravotním stavu zaměstnanců, včetně dotazu o očkování proti covidu-19, jsou obzvláště citlivé,“ prohlásila ve středu politička. Zaměstnavatelé tak podle ní mohou informaci vyžadovat, jen pokud jde o výjimečné či nebezpečné situace.

Reklama

Související témata:

Doporučované