Hlavní obsah

První neúspěšní účastníci závodu v klikání se obracejí na soud

Foto: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Liberecký hejtman Martin Půta oznámil, že se obrací na soud.

Reklama

Nemocnice kritizují systém rozdělování evropský peněz na modernizaci. Liberecký kraj v této souvislosti podal předžalobní výzvu.

Článek

První zdravotnická zařízení, která neuspěla při podání žádosti o evropské peníze z programu REACT-EU, se hodlají obrátit na soud.

Rozhodla se tak vedení už dvou krajských nemocnic z Liberecka. Krajská nemocnice Liberec měla připravené dva projekty zhruba za půl miliardy korun. Českolipská nemocnice pak chtěla za 145 milionů zmodernizovat urgentní příjem.

Jenže ani jedna s žádostí o dotaci neuspěla, obě skončily takzvaně pod čarou. A Libereckému kraji tak hrozí, že z téměř osmi miliard korun, které se mezi nemocnice rozdělují, nezíská ani korunu.

Liberecký hejtman Martin Půta přitom kritizuje systém ministerstva pro místní rozvoj. Podle něho měly nemocnice minulou středu po 14. hodině přihlásit svoje projekty, ale protože o přijetí projektů rozhodovala rychlost, byly peníze rozděleny během několika sekund.

„Řízení by se mělo podle našeho názoru celé zrušit a ministerstvo pro místní rozvoj by mělo vypsat takové podmínky, které by byly férové pro všechny žadatele,“ prohlásil Půta.

„Podáváme proto předžalobní výzvu a usilujeme o zavedení předběžného opatření tak, aby nová, objektivní a jednoznačná kritéria jednak zabránila spekulacím a také umožnila rovný přístup pro všechny. Ze žádostí o evropské dotace by se neměl stát doslova závod v klikání na čas,“ doplnil Půta.

Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně říká, že čas podání projektu je až tím posledním kritériem, které bude v případě podání projektu rozhodovat.

„Hodnocené projekty projdou ve všech hodnocených kritériích, jako je potřebnost, proveditelnost, efektivnost, účelnost atd.,“ uvedl Vilém Frček z tiskového oddělení ministerstva.

„Ministerstvo pro místní rozvoj nepochybuje o rovném přístupu a transparentnosti zpracování jednotlivých žádostí,“ napsal náměstek pro řízení sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád.

Jenže zástupci nemocnic říkají, že tyto podmínky splní snad téměř všichni zájemci. Takže nakonec podle nich rozhodne právě čas podání žádosti.

„Dotace měla podpořit boj s covidem, což je v současné době velice vážné téma. Vinou pracovníků na ministerstvu pro místní rozvoj se z toho doslova stala fraška,“ prohlásil ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Pavel Marek.

Podle ředitele liberecké nemocnice Richarda Lukáše se jeho zařízení na soud obrací také proto, že se mají uskutečnit ještě další dvě dotační výzvy. A při nich se rozdělí dalších více než 11 miliard korun z Evropské unie.

„Další dvě ‚klikání‘ o miliardy korun. Doopravdy hrozí, že problém, který tu vzniká, se dále prohloubí. Jsem si jistý, že by to takto nemělo probíhat. Je to podle mě velmi závažná věc,“ uvedl Lukáš.

Další peníze budou už v pátek od 14 hodin. Systém má být zatím podobný jako minule – tedy že na seznam žadatelů se dostane ten, kdo co nejrychleji žádost na internetu podá.

Reklama

Doporučované