Hlavní obsah

Střelba do demonstrantů. Protesty v Barmě mají tři oběti

Foto: Profimedia.cz

Žena držící transparent s fotografií oběti.

Reklama

aktualizováno •

Policie v barmském městě Mandalaj dnes rozehnala střelbou demonstraci. Nejméně jeden člověk zemřel a několik dalších bylo vážně zraněno. Jedná se patrně o další oběť zásahů bezpečnostních složek proti protestujícím.

Článek

Policie dnes střílela do stávkujících dělníků v loděnicích ve druhém největším městě Mandalaj, použila proti nim i slzný plyn. Nejméně dva lidé přitom zemřeli a několik dalších bylo vážně zraněno, informovaly s odvoláním na místní média a zdravotníky tiskové agentury. Jedná se patrně o druhou a třetí oběť zásahů bezpečnostních složek proti demonstrantům.

V pátek zemřela v Barmě mladá žena, kterou minulý týden při demonstraci proti vojenskému převratu v hlavním městě Neipyijtu postřelila policie. Dvacetiletá Mya Thwate Thwate Khaingová je první potvrzenou obětí, která přišla o život při nynějších protestech. Žena utrpěla těžké zranění v hlavním městě Neipyijtu 9. února. Na veřejnost se dostala videonahrávka, na které se dívka ukrývala před zásahem z vodního děla. Spadla ovšem na zem poté, co kulka prorazila motocyklistickou helmu, kterou měla nasazenou na hlavě. Byla převezena do nemocnice a napojena na přístroje, ale lékaři říkali, že není šance, že by se uzdravila. Rodina dnes potvrdila, že zranění nakonec podlehla.

„Je mi smutno, nemám víc co k tomu říct,“ uvedl pro Reuters její bratr Ye Htut Aung. „Chci vyzvat všechny obyvatele, aby se připojili k protestům, dokud se tohoto systému nezbavíme. To je vše, co žádám, “ uvedla pro média sestra oběti Mya Tha Toe Nweová. Již dříve bratr zemřelé uvedl, že i když protesty podporoval, nechtěl on ani celá rodina, aby se protestů jeho sestra účastnila. Ona na tom ale podle něj trvala. „Byla taková povaha, chtěla jít a já ji nemohl zastavit,“ řekl pro Reuters. Podle něj jeho sestra nevěřila, že by na demonstranty vojáci stříleli.

Mluvčí armády nepopírá, že ženu postřelili příslušníci bezpečnostních složek, na tiskové konferenci konané tento týden však tvrdil, že byla mezi lidmi, kteří po policistech házeli kameny. Dodal, že začalo vyšetřování případu. Agentura AP ale uvádí, že neexistují nezávislé informace, které by potvrdily, že se žena podílela na násilnostech vůči policistům. Bratr oběti také potvrdil, že se vojáci snažili po incidentu převézt jeho sestru do vojenské nemocnice, což rodina odmítla.

Protesty probíhají v zemi již dva týdny. Podle pozorovatelů se na některých místech v ulicích Rangúnu shromáždily až dva tisíce lidí. Protestující provolávali hesla „Nechoďte do práce!“ nebo „Protestujte, protestujte!“. „Policie se nás bojí,“ říká jeden z organizátorů protestů. „Nechtějí, abychom se scházeli a zpívali, ale my tak v poklidu budeme dělat dál,“ dodává. Podle lidskoprávní aktivistky Stelly Nawové bylo při protestu ve městě Myitkyina na severu země zadrženo kolem 50 osob.

Tom Andrews, odborník OSN na lidská práva v Barmě, tento týden agentuře AP řekl, že policie se zpočátku ve svých reakcích na „masivní občanský odpor proti převratu“ chovala zdrženlivě, nicméně objevují se případy, kdy proti protestujícím nasazuje gumové projektily, vodní děla i ostrou munici.

Jako reakci na úmrtí mladé ženy vystavili protestující její masivní portrét v Rangúnu s nápisem „Postavme se diktátorovi, který vraždí lidí“. V očích ostatních demonstrantů se stala žena hrdinkou a mučednicí.

Armáda 1. února svrhla loni zvolenou demokratickou vládu. Představitelé vojenské junty tvrdí, že listopadové parlamentní volby, které přinesly drtivé vítězství Národní ligy pro demokracii (NLD), provázely podvody. Výsledky hlasování potvrdila volební komise, kterou nyní nahradila armáda. Junta tvrdí, že během roku uspořádá nové volby.

Mya Thwate Thwate Khaingová a celá její rodina byli voliči NLD, kterou vedla zadržovaná Aun Schan Su Ťij. Podle bratra oběti se jeho sestra účastnila listopadových voleb jako volička poprvé. Pohřeb Khaingové proběhne podle rodiny v neděli.

Reklama

Doporučované