Hlavní obsah

První oběti nepokojů v Pásmu Gazy. Izraelští vojáci zastřelili dva Palestince

Nepokoje v Pásmu Gazy mají první oběti. Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Dva Palestinci dnes zahynuli v Pásmu Gazy při srážkách demonstrantů s izraelskými vojáky.

Článek

Izraelští vojáci v Pásmu Gazy zastřelili dva Palestince. Místní protestovali proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Napsala to agentura AFP s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Jedná se o první hlášené oběti nepokojů, které rozpoutalo kontroverzní středeční prohlášení Donalda Trumpa. Jako první podle ministerstva zemřel 30letý Mahmúd Masrí, identita druhé oběti v tuto chvíli není známá.

Palestinci podlehli střelbě izraelských vojáků u hraničního plotu mezi Pásmem Gazy a Izraelem, kde podle izraelské armády stovky Palestinců válely hořící pneumatiky a házely kamení na vojáky na druhé straně hranice.

„Během výtržností stříleli vojáci cíleně na dva hlavní podněcovatele,“ citovala agentura Reuters prohlášení armády.

Protestují muslimové z celého světa

Napříč muslimským světem proti kroku amerického prezidenta demonstrovaly tisíce lidí, podle záchranářů z palestinského Červeného půlměsíce utrpělo v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu přes 80 Palestinců zranění v důsledku izraelské palby konvenčními i gumovými projektily.

Tisíce muslimů vyšly po dnešních poledních modlitbách do ulic Istanbulu. Demonstrace se konaly například i v Malajsii, Indonésii, Pákistánu či Somálsku. V Teheránu stovky lidí provolávaly smrt Americe.

Radikální palestinské hnutí Hamás vyzvalo k zahájení nového povstání proti Izraeli, tzv. intifádě.

Reklama

Doporučované