Hlavní obsah

První plán, jak zachránit zaměstnance. Vláda proplatí firmám mzdy

Foto: Škoda Auto

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo práce předpokládá, že program podpory zaměstnanosti kvůli koronaviru vyjde rozpočet na 7,1 miliardy korun. Stát firmám poskytne peníze na mzdy za dobu karantény, nařízeného uzavření provozů či kvůli poklesu poptávky. Dnes plán projednala vláda.

Článek

První plán, jak zachránit zaměstnanost v době koronaviru, je na světě. Spočívá v tom, že firmy od státu dostanou peníze, aby mohly svým lidem platit mzdy po dobu, v níž budou v karanténě. Stát přispěje 80 procenty.

Státní rozpočet by to mělo stát 7,1 miliardy korun, tedy oproti předpokládané sumě 100 miliard přímé pomoci, kterou Andrej Babiš ekonomice slíbil, to jsou dílčí peníze. Celý program na podporu ekonomiky chce vláda schválit v pátek, to už půjde o rozdělení zmíněných 100 miliard a první debatu o státních zárukách ve výši 900 miliard korun.

„Bude to mít dopady na státní rozpočet,“ zopakoval premiér Andrej Babiš.

Vláda upravila i pravidla pro ošetřovné: schválila, že stát doplatí ošetřovné rodičům dětí do 13 let po celou dobu, kdy budou zavřené školky a školy (viz dále v tomto textu).

Pro kolik lidí?

První fáze pomoci má mít podle návrhu ministerstva práce svoje limity: Náhrady mezd se mají týkat nejvýš 10 tisíc lidí v karanténě a maximálně 75 tisíc pracovníků uzavřených obchodů. Kompenzace kvůli poklesu poptávky by byly u 100 tisíc lidí, kvůli nedostatku surovin u 30 tisíc. Nejvýš 50 tisíc by mělo být těch, kteří nemohli pracovat, protože jejich kolegové byli v karanténě či na ošetřovném.

„Program spočívá v kompenzaci mzdových nákladů či jejich části v podobě náhrad mezd nebo platů zaměstnancům za dobu překážek v práci vyvolaných karanténou nebo mimořádnými opatřeními souvisejícími se šířením nákazy COVID-19 jak v ČR, tak v zahraničí,“ uvedlo Ministerstvo práce. Příspěvky mají bránit propouštění. Jejich výše a doba poskytování by se u jednotlivých omezení lišily.

Program by měl pokrývat období od začátku března do konce června. O příspěvky by zaměstnavatel žádal Úřad práce, který by s ním uzavřel dohodu s přesným vymezením důvodů a podmínek kompenzace. V jedné firmě či instituci by mohla být „kombinace případů“, tedy různé druhy náhrad u různých zaměstnanců.

Plat od státu

Pracovníci zavřených obchodů, restaurací a dalších provozů mají mít podle zákoníku práce svůj plný průměrný výdělek. Podle návrhu ministerstva by z něj měl stát uhradit čtyři pětiny, a to za dobu deseti dnů. Tak dlouho má zatím nařízení o uzavření trvat.

Pokud nemůže člověk pracovat, protože minimálně 30 procent jeho kolegů skončilo v karanténě či na ošetřovném, má dostávat svůj průměrný plat nebo mzdu. Stát by měl vyplácet čtyři pětiny výdělku po dobu trvání tohoto stavu. Při omezení práce kvůli nedostatku surovin či jiných vstupů mají lidé mít aspoň 80 procent příjmu. Stát by uhradil polovinu, a to po tři měsíce. Při omezení produkce a služeb kvůli poklesu poptávky by měl zaměstnanec dostávat aspoň 60 procent svého výdělku. I v tomto případě by stát poskytl polovinu po tři měsíce, navrhlo Ministerstvo práce.

Předpoklad: pandemie potrvá 90 dní

Program projednávalo v úterý vedení tripartity. Dál o něm pak jednali zástupci ministerstev, zaměstnanců a zaměstnavatelů. Odboráři i podnikatelé plán podpořili. Podle nich je nutné, aby ho vláda schválila co nejdřív.

Ministerstvo práce v materiálu uvedlo, že pandemický plán ČR počítá s tím, že by pandemie trvala zhruba 90 dní a hrubý domácí produkt (HDP) by kvůli ní mohl klesnout od 1,5 do 3,0 procenta. To je zhruba 90 až 180 miliard korun.

Odbory ale odhadují při tříměsíční koronavirové krizi propad ekonomiky o pět až osm procent. Zaniknout by podle odborářů mohlo 400 000 až 450 000 míst.

Nové ošetřovné

Stát se chystá doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Shodla se na tom vláda. Návrh nového zákona dostane Sněmovna.

Ošetřovné se nyní vyplácí devět dnů na děti do deseti let, samoživitelkám a samoživitelům pak až 16 dnů na školáky do 16 let. Na dávku z nemocenského pojištění mají nárok jen zaměstnanci. Vláda souhlasila s tím, aby stát dávku od desátého, respektive sedmnáctého dne doplatil.

Podporu od státu by měli dostat i rodiče z řad živnostníků. Program pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) připraví ministerstvo průmyslu.

Reklama

Doporučované