Hlavní obsah

První očkovací losovačka: hraje se o tenisky či iPhony za 200 tisíc

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Soutěž o ceny pro očkované podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO), přímo před očkovacími místy ale mluvil o tom, že se lidé nemají očkovat kvůli teniskám.

Reklama

Losování výherců má probíhat jednou týdně za účasti notáře, zatím se soutěž pro nově očkované plánuje jen na červenec.

Článek

Ve Spojených státech mohou lidé za očkování vyhrát miliony korun, v Rusku třeba byt. V Česku jsou zatím ceny, o které se v první očkovací loterii hraje, o několik řádů skromnější.

Jak zjistily Seznam Zprávy, rozpočet pro soutěž by neměl převýšit 200 tisíc korun. Zadavatelem je ministerstvo zdravotnictví a podle Daniela Köppla z odboru komunikace se s loterií počítá zatím jen na červenec. „Během těch 14 dní si vyhodnotíme, jak to bude vypadat, a pak uděláme další kroky,“ popsal Köppl.

Jednou týdně se bude losovat výherce chytrého telefonu a každý den může jeden člověk vyhrát nové tenisky, ve hře jsou také kupony na nákup v online obchodě primárně s počítačovými hrami. Jedinou podmínkou je napsat na obdržený kupon kontakt na sebe a vhodit jej do slosovacího boxu.

Možnost výhry se ale týká jen dvou nových očkovacích míst v Praze – na hlavním nádraží a v obchodním domě na Chodově. Výjimečnost těchto center je také v tom, že na rozdíl od jiných sem lidé mohou přijít bez jakékoli předchozí registrace.

Za den přes 800 očkovaných

V nákupním centru na pražském Chodově se za první den provozu nechalo očkovat proti covidu-19 více než 600 lidí. Na dotaz ČTK to sdělila Markéta Šenkýřová, mluvčí Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který očkovací centrum zřizuje. Očkuje se tam vakcínami Pfizer.

Ve druhém centru pro lidi bez předchozí registrace na hlavním nádraží dostalo vakcínu Johnson & Johnson, kterou tam podávají, 240 osob.

„Nemáme se očkovat kvůli iPhonu“

Premiér Andrej Babiš (ANO) se o soutěži zmínil ve svém nedělním facebookovém hlášení, a postaral se tak o její propagaci. V pondělí během představení nových očkovacích míst ale zaujal k loterii odtažitější postoj.

„Soutěž nehraje žádnou roli, to je jen podpora, nemáme se přece očkovat kvůli tomu, že někdo vyhraje iPhone nebo tenisky, je to doprovodná věc,“ komentoval to premiér během své návštěvy očkovacího centra na pražském hlavním nádraží.

Zavedení očkovací loterie ale už dříve podpořili mnozí epidemiologové, například Petr Smejkal z poradní skupiny MeSES se kloní i k tomu, aby lidé dostávali odměnu za to, že někoho k očkování přimějí.

Pražská „losovačka“ je ale zatím jedinou vlaštovkou. Reálně se bude losovat jednou týdně za účasti notáře. První losování má proběhnout v pondělí 19. července. Během losování se budou zpětně za každý den losovat výherci poukazu na nové tenisky a separátně týdenní výherce nového smartphonu.

Výherce nové obuvi dostane podle Daniela Köppla poukaz do aplikace. „Přes kterou se přihlásíte a můžete si zvolit velikost boty, typ boty a pak si ji domalovat podle potřeby,“ vysvětlil. Vláda se snaží přimět k očkování hlavně málo proočkovanou mladší skupinu obyvatel, tomu proto přizpůsobila výhry.

Reklama

Doporučované