Hlavní obsah

První odhad: Antigenní testování vyšlo VZP za dva měsíce na 176 milionů

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Antigenní testy se v Česku využívají od loňského listopadu.

Reklama

Všeobecná zdravotní pojišťovna spočítala, že za listopad a prosinec si její klienti nechali udělat přes 500 tisíc antigenní testů na covid-19.

Článek

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP má první odhady, na kolik ji vyjde testování lidí na koronavirus za pomoci antigenních testů.

V Česku se začaly využívat během loňského listopadu. Od 18. prosince se díky nim pak mohou otestovat lidé bezplatně. Právě kolem vánočních svátků a na začátku roku 2021 se provedlo i přes 40 tisíc takových testů denně.

Všeobecná zdravotní pojišťovna, jejímiž klienty je přibližně 60 procent Čechů, dala k dispozici první konkrétnější údaje, kolik ji testování stálo.

„Máme relevantní odhad nákladů a podle dosud zpracovaných dat za VZP ČR zatím odhadujeme náklad na antigenní testy za rok 2020 ve výši přibližně 176 milionů korun, což odpovídá přibližně počtu 501 000 testů,“ uvedl mluvčí VZP Milan Řepka.

Antigenní testy jsou levnější než více klasické PCR. Zatímco za ně platí pojišťovny od začátku roku 2021 částku 1109 korun, maximální cena testů antigenních je stanovena na 352 korun.

Testování na koronavirus za pomoci PCR přitom probíhá v Česku už od loňského března. Celkově si klienti VZP nechali udělat přes 1,4 milionů těchto testů. „Náklady na testování covid-19 byly od března do listopadu 2 348 901 558 korun,“ uvedl Řepka za největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu VZP.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla do pondělí dostat rozpracovaný návrh testování ve školách. Předloží ho Ústřední krizový štáb. A podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se chtějí inspirovat modelem, který už funguje v Rakousku.

Právě tady se používají zmíněné antigenní testy s výtěrem z kraje nosu, které ukážou výsledek do několika minut.

Antigenní testování by přitom na základních školách nemělo probíhat jen jednou týdně, jako PCR testování na středních školách, ale hned dvakrát.

Opakované testování na základních školách by jen po dobu posledních tří měsíců školního roku vyšlo nejméně na 3,6 miliardy korun.

Reklama

Doporučované