Hlavní obsah

První ostrá prověrka a první neúspěch. Spraví si Češi chuť s nadupanými Švédy?

Foto: Vlastimil Vacek (Právo), Seznam Zprávy

Radko Gudas, asistent kapitána, se už zapojil do utkání s Finskem.

Reklama

Čeští hokejisté prohráli po sérii několika výher přípravný zápas s Finskem. Říhův výběr už v sobotu čeká další prověrka se silným Švédskem a poté generálka na MS s ruskou sbornou. Se Švédskem čeká české hokejisty zároveň první zápas na mistrovství světa.

Článek

Česká hokejová reprezentace včera sehrála zápas na domácí půdě s Finskem. Soupeř ze severu Evropy výběr trenéra Říhy porazil 3:2 a utnul tak sérii výher národního týmu v přípravě na mistrovství světa, které začíná už 10. května.

Výherní šňůra národního týmu skončila na čísle šest. Čeští hokejisté postupně porazili dvakrát Rakousko, Německo a Slovensko. To jsou týmy, se kterými má česká hokejová reprezentace dlouhodobě kladné skóre a hlavně výsledky. Jenže přišla první ostřejší prověrka s houževnatými Finy a s ní i první prohra.

Samozřejmě se jedná stále jen o přípravné zápasy, ale i ty mnohdy napoví. Český výběr zažil, dá se říci, dvojité utkání. Těsně po polovině zápasu naši hráči prohrávali po gólech Manninena a Lindbohma 2:0. Jenže těsně před druhou sirénou snížil Hronek a to český tým probudilo. I když Voráček a spol. nakonec dostali minutu a 18 vteřin před koncem gól na 3:1, mohli být s výkonem v posledním dějství spokojení. Rozdíl ve hře obou týmů byl ve třetí třetině viditelný už v počtu střel. Zatímco Finové vystřelili jen šestkrát, tak Češi vyslali na brankáře Olkinuoru hned 19 projektilů. Jedním z nich ještě snížil na konečných 2:3 Radko Gudas z přesilovky.

V sobotu ještě „nadupanější“ Švédsko

Už v sobotu čeká český výběr měření sil s nabitým Švédskem, které je zároveň prvním soupeřem „nároďáku“ ve skupině na mistrovství světa. I když Češi hrají se Švédy první zápas i na MS, ve skupině to bude úplně jiné utkání. Už jen proto, že trenér Říha bude v sobotním zápase zkoušet hráče, kteří se na šampionát nakonec ani dostat nemusí.

Hned den poté čeká na české hokejisty ještě výběr Ruska. Za sbornou by mělo nastoupit i hvězdné trio: Ovečkin, Malkin a Kučerov. Po nedělním souboji by zároveň trenér Říha měl oznámit konečnou nominaci na mistrovství světa. V současném kádru národního týmu je 36 hráčů, přičemž na šampionát se dostane jen 25 hokejistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované