Hlavní obsah

První ostravský superpočítač Anselm po sedmi letech ukončí provoz

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

První ostravský superpočítač nazvaný Anselm po sedmi letech ukončil svůj provoz. Z centra IT4Innovations, které vzniklo při Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava, se přestěhuje do Světa techniky v Holních Vítkovicích.

Článek

Bude součástí připravované expozice Svět civilizace. ČTK to dnes řekla mluvčí univerzity Petra Halíková.

„Superpočítač Anselm od společnosti Atos byl spuštěn v roce 2013 a od té doby byla jeho výpočetní kapacita k dispozici českým i zahraničním vědcům. Za dobu svého provozu na něm bylo spuštěno více než 2,6 milionu výpočetních úloh v rámci 725 výzkumných projektů,“ řekla Halíková. Dodala, že projekty se týkaly například oblastí jako materiálové vědy, výpočetní chemie, biověda či inženýrství.

Superpočítač už ale ukončil svůj provoz. Šlo o první systém v superpočítačovém centru IT4Innovations. První tři roky byl umístěn do provizorních kontejnerů v areálu VŠB a následně přesunut do datového sálu nové budovy IT4Innovations. Jméno Anselm získal superpočítač podle jednoho z prvních hlubinných černouhelných dolů na Ostravsku, který pojmenoval jeho majitel Salomon Mayer von Rothschild po svém synovi.

I když Anselm opustí datový sál IT4Innovations, do starého železa nemíří. Superpočítač najde další uplatnění v expozici Svět civilizace, která bude otevřena v dubnu 2021.

„Anselm v našem centru odvedl skutečně obrovský kus práce, spočítal velké množství zajímavých projektů a byl tak oporou pro výzkumnou komunitu v České republice. Když něco starého končí, tak něco nového začíná, a tak zatímco Anselm míří do pomyslného křemíkového nebe, jeho nástupce superpočítač Barbora je v plné síle a k využití ze stran našich uživatelů,“ řekl ředitel superpočítačových služeb IT4Innovations Branislav Jansík.

V centru zároveň začala instalace nejvýkonnějšího superpočítače v Česku, který dostal jméno Karolina. Superpočítač bude zprovozněn v první polovině roku.

Reklama

Doporučované