Hlavní obsah

První ozvěny koronaviru v Česku. Benzin a nafta přestaly zdražovat

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cena ropy začala padat, což může zlevnit tankování i českým řidičům. Obchodníci se bojí, že kvůli postupu koronaviru zpomalí čínské hospodářství a ropy bude na trhu moc.

Článek

V lednu benzin a nafta u českých čerpacích stanic podražovaly prakticky každý den, teď se však trend začal obracet. Podle údajů společnosti CCS vývoj prakticky ustrnul na průměrných 32,32 koruny za litr Naturalu a 32,03 koruny za litr nafty.

Pohled na křivky cen ropy ukazuje, že pohonné hmoty by už rozhodně podražovat neměly, případně by mohly ceny i mírně poklesnout. Zatímco 6. ledna se barel severomořské ropy Brent prodával kvůli neklidu na Blízkém východě za téměř 69 dolarů, 23. ledna už obchodníkům na monitorech svítila číslovka 62. Dostala se tedy na úroveň z počátku prosince, odkdy už jen podražovala. Pokud by se cena udržela na úrovni v blízkosti 60 dolarů delší dobu, mohl by litr Naturalu zlevnit pod průměrných 32 korun.

Že by ale úroveň 60 dolarů za barel ropy Brent nemusela být dnem, naznačují obchody na komoditních burzách. Na nich se například cena amerického typu ropy WTI blížila k 55 dolarům za barel a obchodníci posílali cenu ještě níž.

„Navzdory výpadkům v zásobování cena ropy klesá,“ konstatoval například pro agenturu Bloomberg Carsten Fritsch, analytik frankfurtské pobočky Commerzbank a dodal, že jde o jasný důkaz, že obavy definitivně převážily například nad omezením produkce v Libyi.

Strach z šíření koronaviru totiž dopadl na oslavy čínského nového roku: Peking zrušil všechny velké akce spojené s oslavami a několik měst uzavřel do karantény. Analytici i obchodníci se obávají, že to negativně ovlivní cestovní ruch. Další ranou by byly případné překážky při cestování mezi Čínou a ostatními zeměmi.

Banka Goldman Sachs odhadla, že by virus mohl z denní poptávky po ropě škrtnout zhruba 260 tisíc barelů, z toho dvě třetiny by měla tvořit menší poptávka aerolinek po palivu. Bankéři samozřejmě nemají věšteckou kouli, jako vodítko při výpočtech použili dopady epidemie SARS z roku 2003.

Cena barelu ropy Brent

Reklama

Související témata:

Doporučované