Hlavní obsah

PES: Zbyly jen dva okresy ve stupni tři. Česko se přebarvuje do fialova

aktualizováno •

V Česku je nyní rizikové skóre na hodnotě 76 ze 100, což odpovídá pátému stupni opatření proti covidu-19. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Kritický stav hlásí necelá polovina regionů.

Reklama

Článek

V současnosti v ČR platí opatření pro čtvrtý, tedy druhý nejhorší stupeň. Ovšem s výjimkami. Index rizika se v tomto pásmu pohyboval necelé dva týdny, v pátek pak překonal hranici pro pátý, nejpřísnější. Oproti minulému týdnu se situace zhoršila kromě Pardubického ve všech krajích a většině okresů.

Praha se v sobotu přesunula do čtvrtého stupně, celorepublikově je skóre už druhým dnem na hodnotě 76, tedy těsně v pátém, nejvyšším stupni.

Ministerstvo původně oznámilo, že na přesun do přísnějšího pásma bude stačit, když index rizika pro republiku tomu bude odpovídat tři po sobě jdoucí dny. Páteční změna opatření tak přišla o deset dní později, než bylo plánované.

Proti tomu, jak vedení státu pracuje s protiepidemickými opatřeními, se ohradili i autoři indexu rizika.

Oproti minulému týdnu se situace zhoršila v drtivé většině okresů. Zatímco ve čtvrtek 10. prosince bylo v nejvyšším pásmu indexu rizika 20 okresů, o devět dní později jich bylo 44. Ve třetím stupni zůstaly jen dva regiony v Jihočeském kraji. Největší propad hlásí Tachovsko, za osm dní se situace zhoršila o 33 bodů, okres Ústí nad Labem si pohoršil o 27 bodů. Naopak největší zlepšení je evidováno na Prachaticku, z kritického stavu se dostalo do naléhavého, když si polepšilo o 27 bodů.

Index rizika stoupnul oproti minulému týdnu až na jeden ve všech krajích. Polepšilo si Pardubicko, které přitom při posledním týdenním srovnání bylo regionem s největším zhoršením. Olomoucký kraj balancuje na hraně mezi čtvrtým a pátým stupněm.

Výpočet skóre vychází z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100 000 obyvatel v obecné a seniorské populaci.

Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Poté změnu vyhodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví a navrhne vládě opatření zmírnit nebo zpřísnit.

Ministerstvo začalo zveřejňovat rizikové skóre, podle kterého se mohou začít uvolňovat protikoronavirová opatření na základě protiepidemického systému (PES), zhruba v polovině listopadu. Opatření jsou rozdělena do pěti pásem označených barevně od zelené přes žlutou, oranžovou a červenou až po fialovou.

Reklama

Doporučované