Hlavní obsah

První pitva nakažených divočáků. Do boje s morem se vložila armáda

Večerní zprávy, úterý 22. 8. 2017.

 

Reklama

Armádní veterináři dnes v asanačním ústavu Mankovice na Novojičínsku pitvali první divoká prasata přivezená ze Zlínska, kde zvířata zabíjí africký mor.

Článek

Auta dnes přivezla do kafilérie 19 kusů uhynulé nebo zastřelené zvěře. Reportér Petr Švihel mluvil s jedním z veterinářů Martinem Lokajem, který popisoval, jak vypadají pitvy nemocných zvířat. A popsal i to, jaká platí bezpečnostní opatření v laboratořích v Mankovicích.

Reportér Seznamu se vypravil také do terénu, aby se od myslivců dozvěděl, jak přesně vypadá odchyt nemocných zvířat.

Zóny nákazy

Stát vytyčil v zamořeném území několik pásem. V nejužším pásmu se nesmí lovit ani vnadit divočáci pod pokutou. Následuje tzv. zelená zóna, která je sice v zamořeném území, ale lovit se v ní smí. V ní bylo zatím podle dostupných údajů odloveno téměř sto divokých prasat.

V takzvané intenzivní zóně lovu, která představuje část Moravy, naopak stát motivuje myslivce a lovce větším zástřelným k vybíjení populace divokých prasat, aby se nemoc nerozšířila. V této části republiky bylo zatím odstřeleno přes 1900 divočáků, nejvíce na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku.

Nebezpečná nákaza

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později nákaza potvrdila, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Dosud byla choroba potvrzena u 90 divokých prasat. Počet nalezených uhynulých prasat na Zlínsku činí 159 kusů.

Reklama

Doporučované