Hlavní obsah

První pokus vyšachovat ANO. V Plzni se na hejtmana chystají sociální demokraté

 

Reklama

Všichni se spojí proti nám, tvrdil před volbami Andrej Babiš, šéf hnutí ANO. Plzeňský kraj mu dává za pravdu.

Článek

Přestože lídr hnutí ANO Miloslav Zeman se stal na Plzeňsku vítězem regionálních voleb, nemusí to znamenat, že dosáhne na post hejtmana.

Poražené strany už podle zjištění Seznamu spřádají plány, jak Zemana vyšachovat ze hry a do vedení kraje dosadit bývalého šéfa Škody Transportation a volebního lídra ČSSD Josefa Bernarda.

„Při spojení ČSSD, ODS, Starostů a Patriotů a Koalice pro Plzeňský kraj, což jsou hlavně lidovci, to vychází," sdělil Seznamu zdroj z jedné z poražených stran obeznámený s vyjednáváním. „To by dalo těsnou většinu 23 hlasů v zastupitelstvu,“ dodává.

Pokud by některá z těchto stran nechtěla do protibabišovské koalice, existuje variantní plán, a to přibrat ještě TOP 09, která v zastupitelstvu Plzeňského kraje získala tři křesla.

Pokud však má být hejtmanem právě Josef Bernard, nelze do této volební matematiky zahrnout komunisty, kteří skončili čtvrtí s šesti mandáty.

„Pro mě osobně by koalice s komunistickou stranou nepřicházela v úvahu,“ uvedl totiž pro Seznam Bernard, v době sametové revoluce studentský vůdce.

Komunisté přitom v minulých čtyřech letech v Plzeňském kraji spolu s ČSSD vládli.

Úkol pro ministra vnitra

Vítěz voleb na Plzeňsku zatím plánuje klasická jednání s možnými koaličními partnery.

„S ČSSD máme program ve valné části shodný, takže by to byla nejjednodušší varianta. Pak budeme muset hledat ještě dalšího partnera pro vytvoření většiny,“ uvedl lídr hnutí ANO Zeman.

Tým vyjednavačů už je sestaven. V ANO budou tři – Zeman, poslanec Jan Volný a zastupitel města Klatovy Pavel Strolený.

I druhá ČSSD už sestavila úderný tým. Lídra Bernarda doplní například ministr vnitra a bývalý plzeňský hejtman a krajský předseda strany Milan Chovanec, krajská místopředsedkyně Světlana Budková a další z místopředsedů Zdeněk Honz.

Vítězné ANO bude mít 11 zastupitelů, ČSSD devět, ODS osm a komunisté šest. Další strany, které se dostaly do zastupitelstva, mají od dvou do čtyř mandátů.

Reklama

Doporučované