Hlavní obsah

První „Portál“ mezi dvěma městy stojí. Má probrat lidi z izolace

Podívejte se na „portál“, který živě spojuje města vzdálená stovky kilometrů.Video: Jan Marek

 

Reklama

Cestovatele, co nejsou očkovaní, mohou odrazovat drahé testy a povinná izolace. Projekt Litvy a Polska ale umožňuje obyvatelům dvou měst nahlížet z jednoho do druhého živě pomocí tzv. Portálu. Ten postupně propojí i další města.

Článek

Vilnius. Hlavní město Litvy, kde se turistický ruch za celý loňský rok propadl skoro o polovinu na 2,2 milionu návštěvníků, a za letošní první čtvrtletí jsou čísla ještě horší. Turistů přijelo méně o více než 76 procent – místo loňského půlmilionu jen 126 tisíc lidí.

Litva je stále velmi opatrná a kromě nanejvýš tři dny starého negativního PCR testu požaduje po turistech z rizikových zemí také izolaci po dobu 10 dní. Od testování a karantény jsou osvobozeni pouze očkovaní turisté nebo ti, kteří mají potvrzení o tom, že nemoc prodělali v době do 180 dní od jejich plánované návštěvy země.

+7

Trvalé a živé spojení měst vzdálených stovky kilometrů

Právě setrvávající přísné podmínky pro cestování a jeho propad jsou ale ideální pro odhalení výsledku projektu, na kterém tamní úřady, technologická univerzita a jeden startup spolupracovaly celých pět let, a to s historickým městem Lublin v sousedním Polsku. Přes 600 kilometrů od sebe vzdálená města propojuje živě takzvaný Portál.

Zařízení je podobné tomu ze sci-fi seriálu Hvězdná brána. Efektivní LED nasvícení ale přenos člověka z místa na místo ještě zajistit neumí. Velké obrazovky, kamery a internetové připojení ale vytváří okno, jímž lidé z jednoho města mohou nahlížet do druhého a vzájemně interagovat.

Portály přibydou další. Mají spojovat lidi napříč světem

Portál vyrobili technici z dílen litevského startupu pro neotřelé nápady LinkMenų fabrikas, který do startu získal i na další projekt celkem 1,44 milionu eur, tedy asi 36,7 milionu korun, ze strukturálních fondů Evropské unie. V plánu je i spojení Londýna s Reykjavíkem a dalších světových měst. Cílem projektu je zdůraznit globální spolupráci a harmonii.

„Proto jsme se rozhodli takový bláznivý nápad, jakým Portál je, přivést k životu – je to most k jednotě, vybídnutí k povznesení se nad předsudky a neshody, které patří do minulosti, i nad iluzi o tom, že existujeme jako ‚my‘ a ‚oni‘,“ vysvětluje Benediktas Gylys, prezident stejnojmenné neziskové organizace v Litvě, který s nápadem přišel.

Hlavní myšlenka projektu, tedy sjednocení lidí ze vzdálených koutů planety, je prý nyní v časech pandemie a měsíců izolace důležitější než kdy dřív.

Reklama

Doporučované