Hlavní obsah

První přešlap nové hlavní hygieničky. Zrušila kvůli tomu Facebook

Foto: Profimedia.cz

Pavla Svrčinová má nastoupit do funkce hlavní hygieničky v půlce března.

Reklama

Premiér tento čtvrtek potvrdil, že se hlavní hygieničkou stane Pavla Svrčinová. Nyní řeší první uklouznutí. Mezi obrázky zvířat se na internetu pochlubila také jednoduchým rasistickým vtipem.

Článek

Budoucí hlavní hygienička Pavla Svrčinová ještě ani nenastoupila do funkce a už musí žehlit první přešlap. Na svém facebookovém účtu v říjnu sdílela rasistický vtip. Po veřejné kritice nyní celý účet smazala.

Foto: Facebook / Pavla Svrcinova

Rasistický vtip na účtu budoucí hlavní hygieničky.

Ke konci října prošel příspěvek bez povšimnutí veřejnosti. Ředitelka krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje ho sdílela na svém soukromém, ale veřejně viditelném účtu. Na účtu se jinak neobjevovaly žádné politické ani rasistické příspěvky, většinou šlo o obrázky psů nebo jiných zvířat.

Tento čtvrtek ale premiér potvrdil záměr vystřídat v půlce března hlavní hygieničku ČR Jarmilu Rážovou právě Pavlou Svrčinovou. A následně se pozornost veřejnosti upřela na skrovnou dávku informací, které o ostravské hygieničce nabízí internet.

První reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Rasistický vtip na účtu budoucí hlavní hygieničky kritizovala například organizace Romea, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a řada veřejně známých osobností.

Krátce poté nejdříve z profilu zmizel kritizovaný příspěvek a po několika málo hodinách Svrčinová smazala i celý účet. Na otázku ČTK posléze potvrdila, že se skutečně jedná o její vlastní účet.

„Nevím, jak se mně to na profilu ocitlo, a proto jsem celý profil zrušila. Já opravdu Facebook nepotřebuju,“ řekla ČTK Svrčinová.

Podobná nepříjemnost potkala naposledy současného ministra zdravotnictví Jana Blatného. Na první tiskové konferenci po jmenování do úřadu musel Blatný stojící po boku Andreje Babiše vysvětlovat, jak se jeho podpis ocitl na petici vyzývající Babiše k odstoupení z funkce. Ministr v tu chvíli popřel, že by šlo o jeho podpis. Novináři poté zjistili, že byl podpis odeslán z jeho soukromého e-mailu a Blatný následně podpis výzvy přiznal.

Reklama

Související témata:

Doporučované