Hlavní obsah

První průzkum v krajích: Bez překvapení, jeden hejtman ale hnutí ANO dohání

Foto: ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Ve všech krajích Česka se nyní nejvíc lidí přiklání v letošních krajských volbách k hlasování pro hnutí ANO. Vyplývá to z průzkumu z přelomu srpna a září pro Českou televizi.

Článek

Průzkum agentur Kantar CZ a Data Collect ale neukazuje možné výsledky voleb. Jde o tzv. volební potenciál, který do případných hlasů pro jednu stranu zahrnuje i lidi, kteří váhají mezi volbou více stran. Největší volební potenciál po ANO mají ve většině krajů Piráti a ODS.

ANO získalo v minulých krajských volbách největší podíl hlasů. ČSSD, která byla před čtyřmi lety druhá, nyní za ANO výrazně zaostává.

Detaily průzkumu

Průzkum prováděly agentury Kantar CZ a Data Collect od 10. srpna do 3. září. Zúčastnilo se ho celkem 15 600 lidí, tedy 1 200 v každém kraji.

ANO v předchozích krajských volbách v roce 2016 dostalo v celém Česku dohromady asi 21 procent hlasů. Podle průzkumu nyní uvažuje o hlasování pro ANO ve většině krajů kolem 30 procent voličů, kteří chtějí jít letos v říjnu k urnám.

Největší volební potenciál má ANO v Moravskoslezském kraji, a to přes 40 procent. Také při posledních volbách mělo hnutí nejlepší výsledek v Moravskoslezském kraji, kde mu tehdy dalo hlas skoro 26 procent voličů.

Foto: Kantar

Volební potenciál stran v Moravskoslezském kraji.

Na druhé místo za ANO se ve většině krajů dostali velikostí volebního potenciálu Piráti. Přitom v minulých krajských volbách získali Piráti samostatně jen přes jedno procento hlasů a podobný výsledek měli i v krajích, kde kandidovali ve spojení se Zelenými. Pirátská strana si ale získala větší pozornost až rok po minulých krajských volbách, když se v roce 2017 dostala ve sněmovních volbách na třetí místo za ANO a ODS.

Právě ODS má nyní silný potenciál i v krajských volbách, ačkoli většinou až na třetím místě za Piráty. V několika krajích také ODS na rozdíl od Pirátů nemíří do voleb samostatně, ale v koalici nebo s podporou jiných stran.

ANO má však před Piráty i ODS ve velikosti volebního potenciálu výrazný náskok. V naprosté většině krajů je potenciál ANO o deset nebo více procentních bodů vyšší než potenciál druhé strany v pořadí.

V Libereckém kraji má ANO nejnižší volební potenciál ze všech krajů, velmi dobře si tam dle průzkumu totiž vedou Starostové pro Liberecký kraj s podporou USZ a Spolehnutí, v jejichž čele stojí stávající hejtman Martin Půta. Předčili i ODS a Piráty.

Foto: Kantar

Nejvyrovnanější souboj co do volebního potenciálu svádí s ANO v Libereckém kraji tamější sdružení stran vedené hejtmanem Martinem Půtou.

Oproti minulým krajským volbám ukazuje průzkum na pravděpodobně výrazně horší výsledek sociálních demokratů. ČSSD v roce 2016 získala dohromady přes 15 procent hlasů a ve většině krajů se její výsledek pohyboval mezi deseti až 20 procenty. V aktuálním průzkumu ale jen ve zhruba polovině krajů činí volební potenciál ČSSD deset nebo více procent.

Za svými minulými výsledky zaostávají také komunisté. KSČM se v roce 2016 dostala do zastupitelstev ve všech krajích. V průzkumu ale nyní ve třech krajích nedosáhl volební potenciál komunistů ani na pět procent, což je hranice hlasů potřebná pro zisk zastupitelských mandátů.

Čunek v kraji ztrácí

Lidovci zase ztrácejí ve své tradiční baště – Zlínském kraji, kde mají svého hejtmana Jiřího Čunka. Minule tam získali zhruba 23 procent hlasů, ale aktuálně mají ve Zlínském kraji volební potenciál 17,5 procenta hlasů.

Naopak hnutí Svoboda a přímá demokracie si může teoreticky polepšit. V minulých krajských volbách se SPD nedostala do zastupitelstev tří krajů a v několika dalších se jen těsně dostala nad hranici pěti procent hlasů. V současnosti má však SPD ve všech krajích volební potenciál nad pět procent, a v pěti regionech dokonce kolem deseti procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované