Hlavní obsah

První region zavírá restaurace. Východní výspě Evropy se covid opět vymyká

Foto: Profimedia.cz

Za uplynulých 24 hodin ukrajinské úřady hlásí již skoro 19 tisíc nově infikovaných.

Reklama

Nemocnice východoevropské země se plní nakaženými koronavirem, kritická je situace i na Donbasu. Ministr zdravotnictví mezitím vyzval Ukrajince, aby se dali očkovat.

Článek

Covidová situace na Ukrajině se zhoršuje. Za posledních 24 hodin ukrajinské úřady zaevidovaly 18 881 nových případů nákazy, 412 pacientů nemoci podlehlo. Agentura Unian připomíná, že jde o nejhorší údaj od počátku dubna, kdy přibylo 20 341 nakažených.

Sedmnáct ukrajinských regionů bylo zařazeno do takzvané oranžové zóny, další kraj na koronavirovém semaforu zčervenal. Svědčí o tom čerstvá data ukrajinského ministerstva zdravotnictví. Některé regiony, včetně hlavního města, přitom zůstávají na koronavirové mapě „žluté“. Podle hlavního hygienika Ihora Kuzina se v červené zóně v nejbližších dnech nebo týdnech může ocitnout dalších pět oblastí.

Vzhledem ke zhoršení epidemické situace od 21. října meziregionální doprava na Ukrajině bude přepravovat pouze očkované osoby, ostatní se při vstupu musí prokázat negativním testem.

Nyní jediným krajem, který patří do červené zóny, je Chersonský. Od pátku 15. října, tedy od zítra, tam budou muset zavřít restaurace, bary, kina, divadla a hotely. Zakázány jsou také hromadné akce. Tato omezení však neplatí, pokud 100 procent návštěvníků a zaměstnanců má očkování proti koronaviru. Jak píší ukrajinská média, v některých očkovacích centrech města Cherson se po oznámení nových proticovidových restrikcí stály fronty.

Nemocnice se plní

Nepříznivá epidemická situace je také na západní Ukrajině. Ve Lvovské oblasti, která nově patří do oranžové zóny, je kapacita tamních nemocnic naplněna z 60 procent. Jiné nemocnice se chystají vyčlenit pro pacienty s koronavirem další lůžka.

„Postavit tisíc lůžek pro pacienty s koronavirem je vynucený krok. Chceme být v klidu, ale situace je extrémně napjatá. Každý den máme dvakrát více hospitalizovaných než propuštěných pacientů. Dříve to bylo 30 až 40 lidí denně, nyní jde o rekordní číslo, 81. Vzhledem k tomu připravujeme další místa,“ říká vedoucí jedné z místních nemocnic Oleh Samčuk.

Avšak ani zřízení nových míst pro koronavirové pacienty nepřispěje ke zlepšení krize na Ukrajině, míní tamní ministr zdravotnictví Viktor Ljaško, který dříve zastával post hlavního hygienika. V květnu během převzetí funkce Ljaško mimo jiné Ukrajincům sliboval rychlejší očkování proti covidu. O tom, že vakcinace je jediným správným řešením v boji proti koronaviru, hovoří i nyní. Dodává také, že vysoké procento očkované populace by mohlo zachránit zdravotnický systém před budoucím kolapsem. Ukrajinci však podle něj tento princip ignorují.

„Pacienti na resuscitačních odděleních nejsou očkování. Než budeme kritizovat vládu, dívat se na počet lůžek a ptát se, jak to bude fungovat, musíme se zamyslet nad tím, co jsem udělal já, abych tomu zabránil,“ uvedl v rozhovoru pro server Hromadske.

Přetížené zdravotnictví i na východě

Kritická je situace také na Donbasu, kde od roku 2014 probíhá válka. Ruskem podporované separatistické úřady včera oznámily nejvyšší denní přírůstek případů koronaviru od začátku pandemie. V samozvané Doněcké lidové republice se za jeden den potvrdilo 1005 nových infekcí, 97 lidí v souvislosti s covidem za stejnou dobu zemřelo.

Místní nemocnice jsou podle agentury AP zahlcené, úřady v souvislosti s tím požádaly o další pomoc Moskvu. Z Ruska dnes vyrazil konvoj s vakcínami, plicními ventilátory a dalším zdravotnickým zařízením. Ukrajinské úřady tvrdí, že těmto regionům nemohou pomoci, jelikož do nich nemají přístup. Data o počtu infikovaných a očkovaných na dočasně okupovaném území Donbasu a na Krymu v ukrajinských statistikách chybí.

„Navzdory obrovskému úsilí zdravotníků počet pacientů s covidem-19 a zápalem plic převyšuje možnosti zdravotnického systému,“ uvedlo v prohlášení doněcké ministerstvo zdravotnictví. V regionu se rovněž nedostává nemocničních lůžek a dochází kyslíkové zásoby. Podle místních médií navíc nemocnicím v Doněcku začínají chybět léky a ochranné pomůcky. Podobně vypjatou epidemickou situaci hlásí také Luhanská lidová republika, kde úřady včera zavedly přísná karanténní opatření.

Situace je extrémně napjatá a s každým dnem se zhoršuje.
doněcké ministerstvo zdravotnictví

V regionu, kde žije zhruba 1,4 milionu lidí, ministerstvo zdravotnictví eviduje od začátku pandemie 15 400 prokázaných infekcí a 1708 úmrtí s covidem-19. Samozvaná Doněcká lidová republika, kde žije přibližně 2,2 milionu obyvatel, zaznamenala od začátku pandemie podle tiskové agentury Dan 73 319 prokázaných případů infekce koronavirem a 5578 případů úmrtí s covidem-19. Zdravotníci zatím očkovali jen asi deset procent obyvatel alespoň první dávkou ruské vakcíny Sputnik V anebo její jednodávkovou verzí Sputnik Light, poznamenala AP.

Podle aktuálních údajů od začátku pandemie se v 40milionové zemi nakazilo skoro 2,6 milionu Ukrajinců. 59 935 lidí nákaze podlehlo. Podle prognózy tamní akademie věd na konci října může přírůstek infikovaných přesáhnout 20 tisíc denně. Plně očkováno bylo v této východoevropské zemi zatím přibližně 6,3 milionu lidí.

Reklama

Doporučované