Hlavní obsah

První republikáni hlásí, že potopí Trumpa. Hraje se i o rok 2024

Foto: vasilis asvestas, Shutterstock.com

„Žádný americký prezident nikdy víc nezradil svůj úřad a svou přísahu na ústavu. Budu hlasovat pro impeachment prezidenta,“ prohlásila republikánka Liz Cheneyová.

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna by mohla ústavní žalobu na prezidenta schválit už dnes – stačí prostá většina a tu demokraté mají. Mohou prosadit i hlasování o zablokování možnosti kandidatury Trumpa v budoucích prezidentských volbách.

Článek

Nejméně tři republikánští kongresmani v úterý uvedli, že svými hlasy podpoří ve Sněmovně reprezentantů ústavní žalobu prezidenta Donalda Trumpa za „podněcování vzpoury“ v souvislosti s nedávnými nepokoji v Kongresu. Sněmovna, ovládaná demokraty, by měla o takzvaném impeachmentu prezidenta hlasovat ve středu.

Pro impeachment Trumpa jsou z jeho Republikánské strany rozhodnuti hlasovat kongresmani John Katko a Adam Kinzinger a také Liz Cheneyová, dcera někdejšího viceprezidenta Dicka Cheneyho, která je podle agentury AP třetí nejvýše postavenou republikánkou ve Sněmovně reprezentantů.

„Prezident Spojených států svolal dav, shromáždil ho a zažehl plameny tohoto útoku. Žádný americký prezident nikdy víc nezradil svůj úřad a svou přísahu na ústavu. Budu hlasovat pro impeachment prezidenta,“ prohlásila Cheneyová. Podle deníku The New York Times by se k ní nakonec mohly připojit asi dvě desítky jejích spolustraníků.

Minulou středu Trumpovi příznivci vnikli do budovy Kapitolu, ve které členové Sněmovny reprezentantů a Senátu potvrzovali výsledky listopadových prezidentských voleb. Končící šéf Bílého domu tvrdí, že volby byly zfalšované, a na mítincích i sociálních sítích své voliče k nepokojům burcoval. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí.

Sněmovna by mohla ústavní žalobu schválit už dnes – stačí k tomu prostá většina a tu demokraté v této komoře mají. Poté by následovalo hlasování v Senátu, kde je k odsouzení prezidenta potřeba dvoutřetinová většina, k níž by ale demokraté potřebovali na své straně 17 republikánů. Takový výsledek se neočekává. Trumpovo funkční období skončí 20. ledna.

Republikánští vůdci ve Sněmovně reprezentantů v úterý odmítli vyzvat členy strany, aby hlasovali proti impeachmentu prezidenta, přičemž uvedli, že to je otázka svědomí každého z nich.

List The New York Times v úterý napsal, že lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell je potěšen snahami demokratů o impeachment prezidenta. To podle deníku naznačuje odklon části republikánů od Trumpa. McConnell je přesvědčen, že snahy o impeachment usnadní vyloučení prezidenta z Republikánské strany, dodal list The New York Times.

Podle zdrojů serveru Axios je nyní asi 50procentní šance, že ústavní žalobu nakonec podpoří. Pokud by se tak skutečně rozhodl učinit, měla by žaloba vzhledem k McConnellovu vlivu výrazně větší šanci na úspěch. Podle Axios by se jednalo o „jedno z nejvíce šokujících a usvědčujících hlasování v historii americké politiky“.

Trump přitom ztrácí podporu i u lídra republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevina McCarthyho. Ten se sice veřejně za ústavní žalobu nepostavil, v zákulisí však podle NYT u spolustraníků v Kongresu zjišťoval, zda by měl podporu, pokud by Trumpa veřejně vyzval k rezignaci. Společně s dalšími čelnými republikány ve sněmovně pak řadové kongresmany nepřesvědčuje, aby žalobu v dnešním hlasování nepodpořili.

Demokraté by také mohli využít situace, aby prosadili hlasování o zablokování možnosti kandidatury Trumpa v budoucích prezidentských volbách. K tomu by stačila i v Senátu prostá většina, napsala agentura Reuters. Trump již dříve uvedl, že plánuje ucházet se v roce 2024 o úřad znovu.

Reklama

Doporučované