Hlavní obsah

Klaus vysvětlil, kdo jsou nepřátelé, kdo svazáci. A heslo si vypůjčil od extremistů

Foto: Profimedia.cz

Václav Klaus mladší se podle očekávání stal předsedou hnutí Trikolóra.

Reklama

Václav Klaus mladší se stal předsedou hnutí Trikolóra. Neměl přitom protikandidáta.

Článek

Delegáti brněnského volebního sněmu zvolili předsedou politického hnutí Trikolóra jediného kandidáta a zakladatele Václava Klause mladšího.

Ten v projevu před volbou nejprve prohlásil, že je potřeba bojovat s maoisty a neomarxisty, což jsou nepřátelé Trikolóry. Poté zdůraznil tři pilíře, na nichž hnutí stojí. Jsou jimi podle něho Česká republika a rozhodování si o ní, dále podpora pracujících a poslední je obrana normálního světa, což je dle Klause obrana před agresivními ideologiemi, na jejichž konci čeká chudoba, zastrašování, diktatura a fanatismus.

Studenti, kteří se přidávají k pravidelným demonstracím za ochranu klimatu, jsou podle něho svazáci a kdo prý chce být rebelem, má podporovat Trikolóru.

„Přišel čas vzít si naši zemi zpátky a vrátit ji lidem,“ řekl Klaus, čímž použil stejné heslo jako v loňských komunálních volbách neúspěšné brněnské hnutí Slušní lidé Ministerstvem vnitra označené jako extremistické.

Video: Václav Klaus junior byl hostem pořadu Výzva Seznamu

Výběr toho hlavního z rozhovoru s V. K. juniorem.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Odpoledne si hnutí zvolí tři místopředsedy. Předtím ještě mají vystoupit gestoři zahraniční, ekonomické a právní politiky, jimiž jsou Václav Klaus starší, bývalý předseda Svobodných Petr Mach a právník a bývalý poslanec za ČSSD Zdeněk Koudelka.

Hnutí Trikolóra se podle průzkumu volebních preferencí pohybuje zatím pod hranicí zvolení do Sněmovny. Jako politická strana bylo registrováno letos v létě. Zakladatel hnutí Klaus byl v červnu vyloučen z ODS za projev ve Sněmovně, kdy využil přirovnání se židovskými transporty za druhé světové války.

Zatím není zřejmé, zda hnutí půjde již do krajských voleb v příštím roce, nebo až do sněmovních voleb o rok později.

„Koncem října se rozhodneme podle průzkumů, co jsme si zadali. Záleží, jak bude strana dobudována v regionech. Už v nich máme řadu renomovaných lidí a těžko je necháme dva roky rozcvičovat do parlamentních voleb,“ řekl předseda Klaus po svém zvolení na tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované