Hlavní obsah

První setkání Trumpa s Putinem. Potkají se příští týden v Hamburku

Americký a ruský prezident se setkají na summitu G20Video: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump se vůbec poprvé osobně setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem během summitu skupiny velkých ekonomik G20, který proběhne koncem příštího týdne v Hamburku.

Článek

Plánované setkání dvou nejmocnějších mužů planety oznámil Trumpův bezpečnostní poradce Herbert Raymond McMaster. Hlavy států budou podle něj diskutovat o tématech, která USA „dráždí", stejně jako o oblastech, v nichž by obě země mohly spolupracovat.

Trump v loňské předvolební kampani pronesl několik vstřícných výroků na Putinovu adresu a už jako prezident prohlásil, že by chtěl zlepšit napjaté vztahy s Ruskem, přičemž nevyloučil uvolnění protiruských sankcí.

Zásadním problémem amerického prezidenta přitom je v posledních týdnech vyšetřování kauzy údajných ruských zásahů do předvolební kampaně, kterou se ruští hackeři podle amerických tajných služeb snažili ovlivnit v jeho prospěch.

McMaster dnes podle agentury AP odmítl odpovědět na dotaz, zda bude Trump s Putinem hovořit i o této záležitosti, s tím, že agenda jejich jednání dosud „není hotova".

„Naše vztahy s Ruskem se neliší od jiných zemí, pokud jde o to, jak jim sdělujeme naše obavy, kde vidíme problémy vztahů, ale i příležitosti," řekl McMaster novinářům.

Trump se podle něho během summitu pořádaného 7. a 8. července chce sejít k separátním jednáním i s dalšími světovými lídry včetně čínského prezidenta Si Ťin-pchinga či německé kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Doporučované