Hlavní obsah

První šetření, zda Babiš může za růst případů a obětí covidu, skončilo

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš a bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Pražské městské státní zastupitelství potvrdilo, že žalobci z Prahy 1 nechybovali, když rozhodli, že premiér Andrej Babiš není zodpovědný za růst počtu nakažených s covidem-19 během loňského podzimu.

Článek

Úřady ukončily prošetřování prvního trestního oznámení podaného na premiéra Andreje Babiše a jeho bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za to, jak loni postupovali proti pandemii covidu-19.

Autorem oznámení je advokát Petr Němec, na vyšetřovatele se obrátil poté, co v Česku po letních prázdninách propukla druhá vlna epidemie. Tehdy na konci října a na začátku listopadu překročil počet nakažených i 15 tisíc za den. A v nemocnicích bylo tehdy více než osm tisíc lidí.

Počty nemocných s covidem-19 přitom začaly narůstat, když ministr Vojtěch chtěl loni od 1. září zavést povinné nošení roušek v obchodech a školách, ale po nesouhlasu premiéra Babiše to změnil. Když se v dalších týdnech začala situace dramatizovat a počet nakažených v září rostl, byly nakonec roušky stejně nařízeny.

Podání advokáta Němce však neuspělo.

Nejprve žalobce Zdeněk Michora z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 neshledal trestní odpovědnost Babiše a jeho týmu, „a to ani v rovině nedbalostního zavinění“. A nyní jeho závěr potvrdilo také nadřízené pražské městské státní zastupitelství, když advokát podal podnět k prověření postupu žalobců z Prahy 1.

„Námitky podatele byly vypořádány a postup státního zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 byl shledán jako věcně správný. Podnět k výkonu dohledu byl shledán jako nedůvodný,“ potvrdil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Advokát Němec v podnětu, který Městské státní zastupitelství v Praze prověřovalo, uvedl, proč šetření v tomto případě nebylo podle něho důkladné.

Nesouhlasil například se závěrem žalobce, že růst případů koronaviru a stoupající počet obětí nákazy v České republice nezpůsobilo to, že vláda přijala opatření proti šíření nákazy pozdě.

„Včasnost opatření by nesporně přinesla menší počet mrtvých, přičemž státní zástupce byl povinen posoudit, zda rozhodující subjekty měly potřebné informace,“ uvedl Němec.

„Státní zástupce se nevypořádal s tím, že Ministerstvo zdravotnictví nošení roušek nařídilo a následně z daného vycouvalo, aniž by se změnily vědecké poznatky a vývoj epidemie. Úvahy státního zástupce o tom, že nic nebránilo lidem roušky používat, považuje podatel za absurdní,“ napsal dále.

Žalobkyně Táňa Dočekalová z Městského státního zastupitelství v Praze však i přes tyto argumenty nenašla důvod pro to, aby případ vrátila zpět.

„Trestní řízení není možné zahájit jen na základě přesvědčení podatele či dalších osob, že příslušná opatření v boji proti pandemii měla být zavedena dříve, či měla být razantnější, neboť se jedná o rozhodnutí čistě politická, nepodléhající nějakému automatickému režimu přezkumu ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla Dočekalová v závěru dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Žalobkyně dále vysvětlila, že vyšetřovatelé nemohou zahájit trestní řízení jen na základě domněnek či spekulací.

„Takovou domněnkou je například to, že některá z opatření sloužících k boji proti pandemii koronaviru byla odložena z důvodu maximalizace volebního zisku, aniž by podatel toto tvrzení jakkoliv podložil,“ doplnila.

Advokát Němec se však ještě nevzdal. Na členy vlády podal trestní oznámení poté, co v polovině února vyhlásili nouzový stav, i když ho pár dní předtím neschválila Sněmovna. Toto vyšetřování zatím ještě probíhá.

Reklama

Doporučované